Soome ajalehe Ilta-Sanomat teatel on torm kõige tugevam lisaks Suurbritanniale Põhjamerel ja Taani rannikul. Rajud tuuleiilid võivad jõuda ka Eestisse. Rootsi ilmateenistus on hoiatanud võimsa tormi eest.

Briti ajaleht Daily Telegraph kirjutab, et Atlandi kohal jõudu koguv torm on viimaste aastate tugevaim. Tormi-iilid ulatuvad kohati 12 pallini Beauforti skaalal – see on tüüpilise orkaani tugevus.

Tugevaimad tuuleiilid võivad Inglismaal murda maha puid, kahjustada hooneid ning tekitada elektrikatkestusi ja transpordikaose. On antud „merevaiguvärviline“ hoiatus, mis tähendab, et inimesed peaksid tormi saabumiseks valmistuma.

Mehhiko lahel ja Põhja-Ameerikas Suure Järvistu piirkonnas asuvad kaks tormi peaksid laupäeval Lääne-Atlandil ühinema. See tekitab erakordselt madala õhurõhuga ala, mida kannab üle ookeani jugavool ning kõige tõenäolisemad sihtpunktid on Inglismaa ja Wales.

Atlandi tormid tekivad tavaliselt kaugemal läänes, mistõttu nad on Suurbritanniasse jõudes kaotanud osa oma tugevusest, kuid see süsteem saavutab oma maksimaalse tugevuse pühapäeval, just enne Suurbritanniasse saabumist.

Esmaspäeval üle Suurbritannia liikuv torm peaks endiselt olema oma tugevaimas faasis, kusjuures jõudu lisab tugev jugavool ja soe õhk Briti saarte ümbruses.


Eesti sünoptikud: tormituul puhub kuni 30 m/s

Eesti ilmateenistuse sünoptikute andmetel kujuneb pühapäevaks Atlandi ookeni 50. laiuskraadi kohal väga äge väike osatsüklon. Esmaspäeval liigub tsüklon üle Briti saarte Põhjamerele, mille rannikul tõuseb edelatuule torm 30 m/s. Teisipäeval kihutab keeris üle Rootsi Soome. Läänemere ümbruses tõuseb lõuna- ja edelatuul samuti tormiks. Puhanguid üle 20 m/s on 75-protsendilise tõenäosusega, rannikualadel puhanguid üle 25 m/s on 75-protsendilise tõenäosusega. Atmosfääriprotsessides võib muutusi toimuda nii ägenemise kui rahunemise suunas.

Tormine ilm kestab nädala keskpaigani. Teisipäeva päeval pöördub tuul edelasse ja paisub tormiks (tõenäosusega 25-50%), puhanguid on sisemaal üle 20 m/s (75%), rannikul vähemalt 25 m/s (90%), võimalikud puhangud 30 m/s. Hilisõhtul annab torm pisut järele.

Kolmapäeval eemaldub madalrõhkkond Koola poolsaarele ja selle jõud tasapisi raugeb. Edela- ja läänetuul on öösel veel väga tugev, päeval annab pisut järele.

Neljapäeval on tuul on nõrgem ja puhub läänekaarest, õhtul hakkab aga edelatuul taas tugevnema.

Reedel jõuab uus madalrõhkkond Norra merele, selle lohk liigub üle Läänemere ümbruse ja toob vihma. Edelatuul paisub ööks tõenäoliselt tugevaks, päeva peale on pisut nõrgeneb.