Meteoroloogilise talve alguseks loetakse päeva, mil ööpäeva keskmine õhutemperatuur langeb alla 0 kraadi. Selle järgi algas talv piirkonniti erinevatel aegadel – Mandri-Eestis 6.-12.detsembril ning Lääne-Eesti saartel 12.-14.detsmbril, teatas EMHI.

Ööpäeva keskmise õhutemperatuuri järsk langus toimus 14.detsembril.

Suurim oli langus Kirde-Eestis, kus ööpäeva keskmiste õhutemperatuuride vahe oli 11,3 °C – kui 13.detsembil oli Jõhvis ööpäeva keskmine õhutemperatuur -2,5 °C ning Narva-Jõesuus -1,5 °C, siis 14.detsembril oli see Jõhvis -13,8 °C ning Narva-Jõesuus -12,8 °C. Alanud talve minimaalseim õhutemperatuur registreeriti 19.detsembril Valgas, mil õhutemperatuur langes -25,2 °C-ni.

Kõige paksem oli lumikate Sõrves 17.detsembri hommikul, mil selle keskmiseks paksuseks mõõdeti 41 cm (päev varem oli lund vaid 4 cm).

Kalendritalv algab mõõdukalt külma ilmaga. Edaspidi taastub meie laiusele tavaline edelavool, mis kannab ookeanilt soojemat õhku üle Läänemere. Sulailmad ja sajud vahelduvad kergete külmakraadidega. Teedel on libeduse oht.

Jõulud on valged ja tõenäoliselt ka aastavahetus.

Talv tervikuna on suurte ilmakeskuste ( NOAA, UK Metoffice, ECMWF) arvutustel suure tõenäosusega keskmisest külmem. Talvine ilm, kus külmad perioodid vahelduvad väheste sulailmadega, võib kesta märtsikuuni.