Saksamaa riikliku ilmateenistuse DWD meteoroloog Thomas Ruppert ütles, et tuule kiirus on neljapäeva hommikul rannikul kuni 12 palli, mis on orkaani tase, ning sisemaal 10-11 palli, vahendab The Local.

Tormi keskmes on Hamburg, kus marutuul, lõikav külm ja tuisk saavutavad oma kõrgpunkti hiljem pärastlõunal. Tormihoiatus on antud Hamburgi, Schleswig-Holsteini, Alam-Saksi ja Bremeni liidumaadele.

Torm Xaver kestab kauem ja on intensiivsem kui oktoobrikuine Christian ning Hamburgis valmistuvad töölised veetaseme kuuemeetriseks tõusuks - see võib tormitõkked ületada.

Põhjamere rannikul võib tuule kiirus ulatuda 40 meetrini sekundis, Läänemere rannikul 36 meetrini sekundis.

„Liivastel rannikualadel valmistab muret tormi põhjustatud veetaseme tõus,“ ütles Saksamaa rannakaitse juht Dietmar Wienholdt. „Tammid on talveks valmis ning peavad vastu sellistele tõusulainetele nagu 1962. ja 1976. aastal.“

Hamburgi lennuväljal tühistatud üle saja lennu ning tuletõrjujad on käinud alates kella 7-st hommikul majast majja inimesi hoiatamas, et nad kindlustaksid aknad ja uksed. Autod tuleks parkida ohutusse kohta ning viia rõdudelt ja terrassidelt minema kõik lahtised esemed.

Kõik peaksid püsima kodus ning vältima kitsaid tänavaid ja metsi.

Koolid ja jõuluturud Hamburgis ja Kielis on suletud, nagu ka muud turismiatraktsioonid ja kirikud. Ajalehe Die Welt teatel saatsid firmad Põhja-Saksamaal oma töötajad koju.

Kielist Taani ja Rootsi suunduma pidanud laevad on jäänud sadamasse.

Oktoobrikuises tormis hukkus Põhja-Saksamaal kaheksa inimest. Neljapäevane torm kardetakse olevat veelgi vihasem.

Gröönimaa lähistelt saabuv torm räsib ka Šotimaad, Hollandit, Taanit ja Lõuna-Skandinaaviat.

Suurbritannia idarannikule ennustatakse aastakümne suurimaid üleujutusi, mille tekitavad tugev tuul, kõrged lained ja madalrõhkkond.

Taanis on tormile nimeks pandud Bodil. Riik on olnud sunnitud sulgema muu hulgas Suur-Belti silla, mis peaks uuesti avatama õhtupoolikul.

Taani meteoroloogid kutsuvad inimesi üles püsima siseruumides, kui väljas liikumine ei ole vältimatu.