Euroopa lääneserva mööda kandus tugevas lõunavoolus väga soe õhumass Atlandi 40-ndatelt laiustelt Norra merele. Poolustelt kuni 70-ndate laiusteni on valitsevaks arktiline külm ja nende kahe erineva õhumassi vastasseis annab võimsa tõuke uue osatsükloni erakordselt kiireks ägenemiseks.

Täna keskpäevaks jõuab uus keeris Norra rannikule ja õhtuks juba üle Skandinaavia mäestiku, õhurõhk selle keskmes langeb 980 hPa ehk 735 mm-ni elavhõbedasamba järgi. Madalrõhkkonna lõunaserv laieneb neljapäeva õhtuks jõuliselt Läänemere äärde ja tõstab edelatuule 25, Eesti rannikul 20 m/s. Hilisõhtul jätkub kiire tuule tugevnemine, teatas EMHI.

Reede öösel liigub osatsüklon kiiresti üle Kesk-Soome Karjalasse. Aktiivse tsükloni servas on sisemaal oodata edela- ja läänetuult 12-18, puhanguti 23 m/s, meie rannikuvetes tõuseb keskmine kiirus 15-21, puhangud 30, tõenäolised on ka 32 m/s. Kõige tormisemaks kujunevad Hiiumaa ning mandri loode- ja põhjarannikualad.

Maksimumi saavutab tuul Läänemerel öösel ja varahommikul, meie rannikuvetes ja mandri sisealadel hommikul.

Tsükloni liikumine on väga kiire ja tänu sellele kestab tormituul suhteliselt lühikest aega. Hommikul pöördub tuul lääne poolt alates loodesse.

Merel algab loodetuule nõrgenemine juba ennelõunal, Eesti lääneservas keskpäeva paiku ja idapoolsetes maakondades pärastlõunal.
Sademed on koondumas enamasti tsükloni keskpunkti lähedusse ja üle Eesti liiguvad vaid kohatised lühiajalised vihmahood. Õhutemperatuur on +2..+7°C.

Päeval algab külma õhumassi sissetung. Ilm jaheneb ja õhtupoolikul langeb õhutemperatuur alla 0°C.

Tõenäoliselt tugev tuul kuivatab suurematel trassidel teepinnad. Libedaks muutuvad aga märjad metsadevahelised teelõigud.

Tugeva tuule eest hoiatas ka Soome ilmateenistus. "Reedene torm on tugevuselt võrreldav detsembri alguse tormiga Oskar, nii et on põhjust valmistuda tuule tekitatud kahjudeks," ütles Soome ilmateenistuse valvemeteoroloog Eero Ojala Iltalehti vahendusel.

Nädala prognoos

Laupäevaks tugevneb kõrgrõhkkond. Ilm rahuneb ja taevas selgineb. Õhutemperatuur langeb öösel -2..-7 kraadini. Ennelõunal püsib ilm enamasti sajuta. Pärastlõunal läheneb merelt madalrõhulohk. Saartel hakkab lund ja lörtsi sadama, õhtu poole levib sadu mandrile. Tuul pöördub kagusse ja läheb Lääne-Eestis veidi tugevamaks. Õhutemperatuur on 0..-5 kraadi.

Pühapäeval liigub üle Norra mere järjestikku kaks aktiivset madalrõhkkonda. Suure madalrõhuala kaguserv ulatub Läänemere äärde. Edelavoolus lisandub niiskust. Siin-seal sajab lörtsi ja vihma, sisemaal võib ka lund tulla. Öösel puhub kagutuul, päeval pöördub lõunasse ja edelasse, puhangud ulatuvad 13, õhtu poole rannikul 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, Ida-Eestis kuni -8 kraadi, päeval tõuseb Lääne-Eestis 0..+4 kraadini, Kesk- ja Ida-Eestis on veel -1..-4 kraadini.

Uue nädala algul jätkub Atlandi ookeanil aktiivne tsüklonaalne tegevus. Üksteise järel liiguvad tsüklonid Põhja-Euroopasse. On võimalik, et nende liikumiskiirus pisut muutub ja seetõttu võib järgnevate päevade sajualade liikumine ja tuule tugevnemine poole ööpäeva võrra varem kohale jõuda või ka hilisemaks jääda.

Esmaspäeva öösel sajab lörtsi ja vihma, sisemaal ka lund. Päeval on saju võimalus väiksem. Puhub tugev edelatuul, puhanguid on öö hakul ja seejärel uuesti pärastlõunal 15 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+5 kraadi. Õhtul jõuab aktiivne madalrõhkkond Norra rannikule ja selle survel tugevneb saartel tuul 20 m/s.

Teisipäeval liigub aktiivne madalrõhkkond kiiresti üle Soome Koola poolsaarele ja selle servas puhub öösel Läänemere ääres tormine edelatuul. Sajab veidi lörtsi ja vihma. Päevaks lisandub edelavoolus niiskust, sadu muutub tihedamaks ja läheb enam üle lörtsiks. Tuul pöördub läände ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+5 kraadi.

Kolmapäeval jääb madalrõhkkond mõjusamaks ja saju võimalus on ikka suur. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Ilm küll veidi jaheneb, õhutemperatuur on -2..+3 kraadi piires.