Küll aga on Saidla kindel, et varsti pöörab ilm külmemaks ja soojakraadid asenduvad miinuskraadidega. Vanarahvas on ilmaennustamisel tuginenud varese ja haraka käitumismustritele. "Künnilind ja harakas on juba mitu päeva puuladvas istunud, seega võib järeldada, et ilmamuutus ikkagi tuleb," sõnas metsavana.

Küsimusele aga, kas jõulud tulevad tänavu valged, Saidla veel vastust anda ei osanud. "See oleneb, kas tsüklon jõuab meieni ja toob kaasa lume," märkis Saidla. "Ma loodan, et Eestimaa pühade ajal ikka päris lumeta ei jää," lisas ta lootusrikkalt.

Iseloomustades eelolevat talve, ütles ilmatark: "Alguses ei saa vedama ja pärast ei saa pidama." Saidla aga möönis, et krõbedat külma tänavu oodata ei ole. "Täiesti tavaline ja keskmine Eestimaa talv," ennustas ilmatark. Lund aga on Saidla sõnutsi oodata jaanuari lõpus või veebruari alguspäevil. "Seega saame ka talverõõme nautida," lisas Saidla naerdes.

Riigi Ilmateenistuse andmeil tuleb detsembrikuu muutlik. Kuu esimesel poolel on ülekaalus sajurohked madalrõhualad, mis valdavalt pärit Põhja-Atlandilt. Sajab lörtsi ja vihma, tsüklonite idaservas ja hiljem tagalas ka lund. Õhutemperatuur on nullilähedane, vahel langeb sisemaal alla viie külmakraadi.

Kuu teisel poolel on suurem osakaal kõrgrõhkkondadel, mis laienevad Eesti kohale kas Venemaalt või Skandinaavia poolt. Samas võib jääkatteta Läänemere kohal aeg-ajalt tekkida mõni väiksem madalrõhkkond, mis ka mandrile lund puistab. Õhutemperatuurifoon on madalam ja valdavalt miinuspoolel, mõnel ööl võib sisemaal langeda alla kümne kraadi.

Kuu lõpupäevil taastub tõenäoliselt läänevool Atlandilt ja läheb sulale.