Kiirelt alanud kevad kestab, aga näitab juba suvist sooja ning õhutemperatuuri number ulatub mitu nädalat maikuu keskmisest, milleks Eestis on umbes 10 kraadi, tunduvalt kõrgemale.

Sooja kõrval on ilm püsinud ka pikalt kuiv. Seetõttu on tuleoht Eesti metsades vaatamata lopsaka leherüü saanud puudele ja põõsastele väga suur ning kasvab veelgi, kuna ilmaprognoosmudelid on ses osas ühte meelt, et ilm püsib kuiv maikuu lõpuni.

Kuiva ja väga sooja ilma ühe olulise põhjuse näitab atmosfäär ise kätte. Õhu juhtvool ehk jugavool, mis ümber põhjapoolkera läänest itta liigub, on sattunud sel aastal justkui liiklusummikusse. Jugavool, mis aitab Atlandi niiskeid madalrõhkkondi Põhja-Euroopasse ilma tegema, on tõusnud praguseks kõrgetele põhjapoolsetele laiuskraaadidele ja kulgeb üsna südasuvist liini mööda üle Barentsi mere.

Tavapäraselt jääksi Eesti praegusel aastaajal jugavoolule jalgu ja Eesti ilm oleks sageli sajune ning tuuline. Aga ei ole, kuna Põhja-Euroopa ilma valitsevad praegu enamjaolt kuivad kõrgrõhkkonnad, mis on läänevoolu blokeerinud. Lisaks kandub kõrgrõhuala serva mööda lõunast põhja sooja õhku. Tulemuseks on tuleohtlikud metsad ning Skandinaavia mägedes liiga kiiresti sulava lume tõttu tekkinud üleujutused.

Euroopa lõuna- ja idapoolne osa kannatab aga madalrõhkkondade tõttu tugevate äikesevihmade käes, millega kaasnevad rahe, tugevad pilvealused tuulepuhangud ning keeristormid.

Pikemad ilmamudelid on arvutanud, et õhu juhtvoolu ummikseis jätkub ka juunis ning praktiliselt terve Euroopa jaoks tähendab see keskmisest kolm kuni viis kraadi soojemat ilma.