Täna keskpäeval kandus Atlandilt väga tugevate edelatuulte vöönd üle Briti saarte Skandinaaviasse ja selles liigub arenev osatsüklon väga kiiresti Skandinaavia ranniku suunas. 2. janauari keskööks jõuab osatsüklon Norra rannikule Alesundi lähistele ja suundub hommikuks Kesk-Rootsi Östersundi lähistele, teatas EMHI valvesünoptik. 

Homse päeva jooksul liigub tsüklon edasi itta, jõudes keskpäevaks üle Botnia lahe Pori lähistele ja õhtuks Saima järvistu kohale.  Eestis tõstab tsüklon tuule tormiks ja tõstab veetaseme kriitilise piirini.

2. jaanuari hommikul tugevneb Eesti rannikuvetes edelatuul puhanguti 18 m/s, keskpäevaks puhanguti 25 m/s, pärast lõunat paisub tuul kiiresti tormiks, puhangud ulatuvad 28-32 m/s. Maksimaalsed puhangud Saaremaal ja Liivi lahel võivad tõusta 35 m/s. Samal ajal Soome lahel on võimalik, et tuul viieks kuni kuueks tunniks nõrgeneb. 

Sisemaal tugevneb edelatuul keskpäevaks puhanguti 15 m/s, õhtupoolikul puhanguti 20 m/s. Eesti lõunaosas võivad õhtul puhangud 25 m/s ulatuda.

2. jaanuari õhtul pöördub tuul alates saartest läände ja loodesse ning püsib tormine ka 3. jaanuari öösel.

Veetase hakkab 2. jaanuari hommikul tõusma ja saavutab maksimumi õhtul. Veetaseme prognoositav tõus on 120-140 cm üle keskmise taseme. Pärnu lahes ja Liivi lahe idarannikul kuni Läti piirini võib tõusta 150-170 cm üle keskmise ja sel juhul ületab kriitilise taseme.

Tsükloni trajektoor võib veidi muutuda ja vastavalt sellele muutub ka tuule ja veetaseme prognoos.

2005. aasta jaanuaritormi ajal oli veetase Pärnus 297 cm ning toona tekitas üleujutus Pärnumaal palju kahju.

Hea lugeja, kui sul õnnestub möll või selle tagajärjed kaadrisse püüda, siis jaga pilte ja videoid ka meiega aadressil rahvahaal@delfi.ee !