Viimastel päevadel on numbrilised ilmamudelid hädas kindla joone hoidmidega ja variatsioone tulevikus toimuva kohta tuleb päeva jooksul mitu ning üsna suurte erinevustega. Selline olukord on sesoonsel üleminekuperioodil tavaline ehk teisisõnu oleme jõudnud aega, kui vägikaikavedu sooja-külma vahel muutub üha ägedamaks, teatab ilm.ee.

Täna sirutub Eesti kohale arktilises õhumassis tekkinud kõrgrõhkkonna hari. Olulist sadu oodata ei ole, tuul on suhteliselt nõrk ja õhutemperatuuri ma ksimumid kerkivad pärastlõunaks kõigest 3..6°C piiresse. Õhurõhk tõuseb ja laupäevaks tekib Baltimaade kohale uus kõrgrõhkkonna keskus.

Rahumeelse õhukeerise valitsusaeg jääb aga üürikeseks ja juba pühapäeval kõlavad Eestis tempokamad ilmarütmid. Ilmamuutuse toob meile üle Skandinaavia itta liikuv aktiivne madalrõhulohk mille pagasiks on sajupilved, tugev tuul ja soe õhumass. Soe jõuab kohale viimasena ja seetõttu ei tule oodatav sadu ainult vihmana, vaid sekka tuleb ka lörtsi.

Uue nädala algul ilm muutub taas. Esmaspäeval jääme veel suhteliselt sooja ja niiskesse õhumassi. Teisipäeval laieneb aga Eestini Soome kohal tekkiva uue arktilise kõrgrõhkkonna lõunaserv. Pilvisus hõreneb, kohatised sajuhood võivad tulla nii vihma, lörtsi kui ka lumena ning õ hutemperatuur jääb ööpäevaringselt valdavalt alla +5°C.

Esialgsete arvutuste kohaselt peaks ka kolmapäev mööduma veel külma kõrgrõhkkonna haardes. Neljapäeval läheneb aga Baltimaadele lääne poolt uus madalrõhulohk ning selle mõjul muutub meie ilm taas tuulisemaks ja sajusemaks. Kuidas madalrõhulohk edaspidi käitub ning kas sadu tuleb pigem lume ja lörtsina või hoopis vihmana, on veel täpsustamisel.

Igaljuhul tasuks lähipäevade ilmaprognoosi tavapärasest hoolikamalt jälgida, et jõuaks ilmamuutustele õigeaegselt reageerida ja vältida seeläbi ebameeldivaid üllatusi.

Ilmateenistuse sünoptik Maile Meiuse 4 ööpäeva prognoos:

Täna öösel oli vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhus kirde- ja idatuul 2-7, saartel ja rannikul kuni 10 m/s. Õhutemperatuur on 0..-5, rannikul kohati kuni +4°C. Päeval tuleb samuti vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub kirde- ja idatuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 3..6°C.

Laupäev öösel on aga pilves selgimistega olulise sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1-6 m/s. Õhutemperatuur on -4..+1, saartel kuni +4°C. Päeval on samuti pilves selgimistega olulise sajuta ilm. Puhub läänekaare tuul 3-8 m/s. Õhutemperatuur on 4..8°C.

Pühapäev öösel aga pilvisus tiheneb. Vastu hommikut alates saartest hakkab sadama vihma. Lõuna- ja edelatuul tugevneb 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 17 m/s. Õhutemperatuur on -3..+2, saartel kuni +7°C. Päeval on ilm pilves. Sadu laieneb üle Eesti läänest ida poole. Sajab vihma, kohati võib tulla sekka ka lörtsi. Puhub lõuna- ja edelatuul 5-12, saartel ja rannikul puhanguti kuni 17 m/s, õhtupoolikul alates saartest pöördub läände ja nõrgeneb. Päeva jooksul tõuseb õhutemperatuur 6..12°C-ni.

Esmaspäev öösel on samuti pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma. Puhub läänekaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 7..12°C. Päeval sajab mitmel pool sajab vihma, õhtul võib sekka tulla ka lörtsi. Tuul pöördub kirdesse ja itta 3-9, õhtul põhjarannikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 7..12°C, päeva jooksul langeb.