"Praegune pilt on selline, et laupäeval moodustub Oslo kandis osatsüklon ja laupäeva õhtul ja pühapäeva öösel liigub see üle Läänemere Eesti peale," rääkis ilmateenistuse valvesünoptik Delfile.

Sünoptiku sõnul on tegu üsna sügava tsükloniga, mis üle Eesti liikudes toob tugeva tuule, mis eelkõige puhub Saaremaal ja Liivi lahe rannikul. Kagutuul pöördub edelasse ja edasi juba läände.

Ööl vastu pühapäeva tõuseb tuul ja puhub kuni 25 meetrit sekundis, tuulepuhangud on kuni 30 meetrit sekundis ning sünoptiku sõnul ei ole ka välistatud kuni 35 meetrini sekundis ulatuvad puhangud.

Eesti ilm sõltub väga palju sellest, kust see tsükloni kese läheb. "Edasi ei ole teada, kuidas tsüklon täpselt liigub," nentis sünoptik. Ta selgitas, et kui tsüklon liigub üle Rakvere, sel juhul saab Lõuna-Eesti pühapäeval tunda päris tugevat tuult. Kui tsükloni kese liigub üle Eesti lõuna poolt, siis Mandri-Eesti nii tugevat tuult tunda ei saa.

"Rannikul on tormituult kindlasti oodata, aga kui tugev on tuul mandril, seda on raske öelda," ütles valvesünoptik.

Õhutemperatuur veidi langeb ja sadu tuleb lume ja lörtsina. "Sajuala peaks jõudma Lääne-Eestisse ja saartele ööl vastu pühapäeva," rääkis sünoptik, kelle sõnul liigub tsüklon väga kiiresti ja temaga kaasas käib ka sadu. Õhutemperatuur on nullilähedane, mis on ohtlik liiklusoludele. "Tugeva tuulega levib sadu ja seega on oodata ka tuisku."

"Pühapäeva õhtul peaks olema enam-vähem rahu majas ja uue nädala algus võimaldab natuke hinge tõmmata," märkis sünoptik ettevaatavalt. "Kuna on suhteliselt soe olnud ja ilm on heitlik, ega siis madalrõhkkondadest pääsu pole ning tuulisemad ja sajusemad päevad vahelduvad rahulikumate ilmadega."

Karget päikeselist kõrgrõhkkonnaga ja pakaselist talveilma praegu ilmakaartidelt ei paista.