Soome meteoroloogia instituudi meteoroloogi Paavo Korpela sõnul võib lund olla ka mujal rajoonis, kuid see on ainus koht Soomes, kus lund on sedavõrd, et see on väärt esimese lume nimetust, vahendas Iltalehti.

Lapimaal oli maa juba eile kaetud valge koheva lumega, aga ametlikke andmeid esimese lume kohta ei ole laekunud. Soome esimese lume mõiste tähendab, et hommikul peab maas olema sentimeetrine lumekiht.

Korpela sõnul saabub läänest uus madalrõhkkond, mis liigub ka Lapimaale. Samas on Soome suurte vihmahoogude ja jaheda õhu võimuses. Pühapäeval tulevad sademed alla lumena. Esmaspäeva õhtul on Lapimaal juba viis kraadi külma. „Külm õhk liigub nädalavahetusel allapoole ja nädala alguses jõuab külm lõunasse,“ ütles Korpela.

Lõuna-Soomes oli eile soe ilm, temperatuur tõusis 18 kraadini. Täna on seal 13–14 kraadi sooja, kuid esmaspäevaks jääb sellest alles vaid kümme kraadi. Homme pilvisus suureneb, kuid esmaspäev on see-eest jälle päikeseline. Homme puhub külm põhjatuul. Ööl vastu teisipäeva võib tulla öökülma.

Eesti ilmateenistus märkis eile, et uuel nädalal võib meilgi ilmamuutust oodata. Tsüklon liigub esmaspäeval Soome kohalt edasi Venemaale ja selle tagalas hakkab õhurõhk kiiresti tõusma. Õhurõhutõus kasvatab Skandinaavia kohale uue kõrgrõhkkonna ja selle servaala katab ka Eesti.

Taevas lööb selgemaks ja põhjakaarde pöörduv tuul avab uksed külmale õhule. Tsükloni kaugenedes Uuralite taha vaibub Läänemere ääres ka tuul ja nii seisavad meil alates teisipäevast ees hallaööd ja päevad, kus õhutemperatur jääb valdavalt alla kümne kraadi.