Kes kuulab hommikuti raadiot, see teab, kuidas saatejuhid püüavad juba mitu nädalat teada saada, mis ilm jõululaupäeval on. Et Eesti ilmateenistus pikaajalist prognoosi ei anna, siis uurivad nad Norra sünoptikute ennustusi ja viimasel ajal Moskva portaali www.gismeteo.ru. Ühel hommikul olid nad hämmingus. Juba mõnda aega oli seal seisnud, et jõulude ajal on plusskraadid ja tuuline. Siis kuulutati, et tuleb 5 kraadi külma ja sajab pehmet lund. Sel hommikul ennustati jälle plusskraade ja tuult. Mida nad seal teevad? Viskavad vist täringut? Ei viska. Niimoodi heitlebki arvutist välja tulev ilmamudelist tuletatud prognoos.

Mina koostasin juba suvel kõige lihtsama, klimatoloogilise prognoosi. See tähendab seda, et võtsin viimased 50 aastat, vaatasin mis on juhtunud ja tuletasin sealt keskmised numbrid. Kõigepealt Tallinn. Siin saame ööpäeva keskmiseks temperatuuriks -2.8°C. Rännumees, kes juulis kusagil lõunamaal ostis pileti Tallinna, arvestab sellise temperatuuriga. Juuresolev pilt kinnitab aga, et ta võib suuresti eksida. Tulnuks ta selle teadmisega siia 1967. aastal, oleks teda tabanud hirmus pakane: hommikupoole ööd langes kraadiklaas -25.5 kraadini. 2006. aastal oleks ta aga kahetsenud, et ostis hinnalise kasuka. Seda polnud üldse vaja, sest keskpäeval oli 7.2 kraadi sooja.

Loomulikult arvestas lõunamaine rändaja, et keskmine sademehulk 1.9 mm ööpäevas kujutab koos väheste miinuskraadidega imelise jõuluilma koos kerge lumesajuga. Aga aastal 1977 sadas 24. detsembri jooksul maha kümme korda rohkem lund ja 1971. aastal oleks ta pidanud kelleltki kummikud laenama, sest 9.8 mm sademeid tuli vihma või lörtsina.
Tartu jaoks annab klimatoloogiline prognoos keskmiselt -4.6 kraadi koos sademesummaga 1.5 mm, aga äärmised võimalused on -32.2 kraadi, +5.9 kraadi ja 13.5 mm sademeid.

Niisiis ootas mu klimatoloogiline prognoos kuni 21. detsembrini, mil Eesti ilmateenistus 24. detsembriks oma mudelarvutustel ja sünoptilisel kogemusel põhineva prognoosi andis. Alles siis oli võimalik täpsustada, kuidas üldine Eesti jaoks koostatud prognoos regiooniti välja näeb:
Tallinnas öösel -5…—3⁰ C, päeval -4…-3⁰C. Taevas on pilves, aga sademeid ei tule.

Tartus öösel -6…-4⁰ C, päeval -5…-4⁰C. Taevas on osaliselt selge ja sademeid ei tule.

Edasi võib igaüks otsustada, kuidas prognoosid täide läksid.