Merilain märgib, et ka mullu andis talve oodata, kuid 12. jaanuaril meelitas itta lahkunud tsüklon põhjalaiuste külma õhu kohale ja paarinädalane talv tõi isegi mõned pakaseööd. "Seal, kus külm valitses koos vinge kirde või kagutuulega, oli vahel päikselist päeva üsna raske taluda," meenutas ta.

"Juba mõnda aega pakuvad pikemalt ette arvutatud ilmamudelid igasuguste arengute vahel ka ilmamustrit, mis sarnaneb mullusega," lausus sünoptik. "Et tsüklonite külaskäigud katkevad 20. jaanuari paiku ja nende järel tekib Skandinaavial külm kõrgrõhukese, mis sunnib õhuvoolu põhja- ja kirdesse pöörduma. Ka NAO index kaldub positiivsetelt näitudelt miinuspoolele, seega on mitu arvutust koos külma tulekut tõestamas."

Tuuline nädalavahetus rannikuvetes

"Reedene ja laupäevane tormilähedane ilm Norra merelt üle Skandinaavia ja Soome tõttava Hermanni-nimelise tsükloni servas võrreldes möödunud tormidega erilist põnevust ei paku. Tsüklon läheb tavalist hääbumise rada ja meie rannikuvetes võib see pakkuda veidi närvikõdi iiliti üle 20 m/s ulatuva edela-läänetuule näol. Meretase hirmutama ei hakka," kinnitab Merilain.

"Sulailma ning sajuga ja sellega kaasneva libedusega peaksime harjunud olema. Pühapäeva õhtuks võib Skandinaavial kujunev kõrgrõhukese end juba ilmakaartidel näidata. Selle kohest rünnakut meie mail näib takistavat Läänemere veel soojade vete (+5 veetemperatuur) kohal kujunev osatsüklon."

"Sellest tsüklonist saab ehk ka lumeabi, mida meist (nädalavahetusel - toim.) mööduv Hermann vist ei paku, pigem kahandab niigi kokkuvajunud lumikatte õige õhukeseks. Pehme, kuid siiski miinuspoolel talveilm näib püsivat vähemalt nädala," tutvustas Merilain uue nädala prognoosi.

"Kas seejärel taastub kiire edelavool uue tsüklonite seeriaga või on siia-sinna viskleval talvel midagi muud varuks, tuleb valvel olla. Aga iga lumine päev toob valgust juurde ja küünlapäev polegi enam kaugel. Siis on juba päikesest natuke rõõmu ja sooja loota," lohutas Merilain.