"Kolmapäeva hommik on põhjapoolses Eestis lumine ja karge. Pakri otsast poolde Peipsi veerde kulgeb kümne sentimeetrine lumesügavuse samajoon. Põhjarannikule lähemal on lund kuni 15 cm (eile Kehras). Milline oodatud jõulurõõm!" kirjutab sünoptik Merike Merilain.

"Viimaste päevade ilmamustrid kipuvad korduma ja nii on jälle tsüklon tulekul otse Eesti peale. Kõigepealt Ahvenamaa kohalt Läänemere põhjaosa kohale ja seejärel üle Eesti ja Peipsi Venemaale.

Rikkalik lume ja lörtsisadu võib alata pärastlõunal Harjumaal üsna sarnaselt esmaspäevase sajuga, mil merel kogunenud pilved oma kandami just siia maha pillasid. Samal ajal on Lääne-Eestis läänekaare tuulega ikka vesine ja maa roheline. Vahepeal kuskil Tartust-Kuusikuni kulgeb 0 kraadi isoterm ja selle läheduses on libeduse oht teedel suurim," märgib Merilain.

Sünoptiku sõnul peaks tuisune pööre saabuma jõuluööl, kui tsükloni kese umbes Räpina kohal. Soome lahel ja Läänemere põhjaosas tekitab tsükloni kannul tulev väike külm kõrgrõhupesa tugeva õhurõhugradiendi ning põhja- ja kirdetuul paisub öösel ja hommikul peaaegu tormiks. Tugevamad tuuleiilid ulatuvad üle 20 meetri sekundis. Üle avatud mere tuhisev jäine õhk tekitab tihedad lumepilved. See valge stiihia võib haarata algul peamiselt Põhja-Eesti, kuid lootus lumesajuks on hiljem üle kogu Eesti. Lõunaks võiks lühike möll lääne poolt lõppema hakata.

Reedel järgneb tsüklonile kõrgrõhuhari, mis tegelikult on lahja jäänus Skandinaavial olnud tigedast külmapesast(polaarjoone lähedal oli -33). Kui Eestis taevas selge püsib, on see öö kõige külmem ja -15 poleks mingi ime. Päeval saabub järgmine madalrõhulohk ning ilm on jälle pehme ja vähese lumega. Ka laupäev peaks tulema meeldivalt talvine, vaid öösel või hommikul on selgineva taeva all -10 lähedal.

Huvitavaks läheb ilm pühapäeval, sest siis on tulekul uus äge tsüklon ja läheneb see Läänemerele üle Skagerraki. Lumesadu ja tuisk algul tugeva lõunakaare tuulega võib jätkuda esmaspäevani ja võib-olla koguni järgmise kolmapäevani, kui tsüklon valib tee üle Läänemere ja Soome lahe.

ECMWF arvutused pakkusid aga hoopis teistsugust pilti. Selle arvutuse järgi pole mingit tsüklonit lääne poolt tulekul ja kõige külmem öö peaks saabuma vastu esmaspäeva, kui Põhjamere poolt sirutub kõrgrõhuala üle Läänemere.