"Värvide pillerkaar sel sügisel näib igikestev olevat. On ju oktoober tuntud ka porikuu nime all, aga mida pole, on vihm, tuul ja pori. Ebatavaliselt kaua järjest püsinud kõrgrõhualade võim näib jätkuvat veel järgmisesse nädalasse," sõnas Merilain.

Sünoptiku kinnitusel näitab juba mitu järjestikust arvutust, et saabuva nädala keskpaigast algab tavaliste sügistsüklonite ränne. "Ja eks siis läheb ka leherüü lendu ja satub porisse," märkis Merilain ja lisas, et ka aeg on peagi juba hilissügiseks saamas.

Õhutemperatuuri foon on külmade ööde tõttu juba mõnda aega sügavas sügises olnud. Alles paar viimast ööpäeva, kui paljude aastate keskmine näitaja kisub allapoole, on tegelikult soojemad päevad õhutemperatuuri just normi lähedale tõstnud.

"Nädalavahetusel jätame hüvasti Venemaa poole taanduva kõrgrõhualaga. Kuid veel ei pääse ei põhja ega lõuna pool liikuvad tsüklonid meile ligi, sest vana kõrgrõhuala hoiab sidet uuega, mis ookeanil tugevnemas," rääkis Merilain. "Saabuval nädalavahetusel on hea nii metsas, põllul kui ka mere peal."

Uuel nädalal tekib kirde suunal kaugele sirutuvas harjas uus kõrgrõhukese põhjanaabrite kohal. See muutus pöörab meil juba pühapäeva õhtul tuule põhjakaarde ja üldine õhutemperatuuri foon ka esmaspäeval valitseva põhja- ja kirdetuulega langeb.

Ööl vastu teisipäeva võib kõrgrõhuala kese Soomest Eesti kohale laskuda. Kui sellega kaasneb ka selge taevas, siis sel tuulevaiksel ööl võib mandril õhutemperatuur laialdaselt miinuspoolele langeda.

Kolmapäeval on tormi oodata

Alates kolmapäevast tuleb tähelepanu pöörata Atlandile. Ka eilne viimane arvutus näitas, et sügav tsüklon on Islandi lähedalt tulekul Norra merele. Päeva jooksul võib tekkida uus osatsüklon Norra rannikul Lofootidest lõuna pool. Sellega kaasnev kiire õhurõhulangus ei jäta ka Läänemerd puutumata. "Sügise suur rahu asendub tugeva lõuna- ja edelatuulega ning vihmasajuga," ütles Merilain.

Neljapäeval-reedel tsükloni keskme liikudes üle Põhja-Skandinaavia järgneb tugev lääne- või loodetuul ja hoovihmad. Parimal juhul kasvab ülejärgmiseks nädalavahetuseks tsükloni järel Skandinaavia ja Läänemere kohale uus võimas pea tervet Euroopa mandriosa haarav kõrgrõhuala ja siis saame veel kuldset sügist imetleda. Mitte nii hea õnne korral on peagi uued tsüklonid vihma ja tuulega tulekul. Äraunustatud ilmahoiatused muutuvad taas päevateemaks, vt meteoalarm.eu.

Reede

Öösel on vähese pilvisusega sajuta ilm. Paiguti on udu. Puhub lõunakaare tuul 2-8 m/s. Õhutemperatuur on -3 kuni 3, rannikul kohati 7 kraadi. Päeval tuleb vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Hommikupoolikul püsib paiguti udu. Puhub lõunakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 7 kuni 10 kraadi.

Laupäev

Öösel on vähese pilvisusega sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on -4 kuni 2, rannikul kohati kuni 6 kraadi. Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 7 kuni 11 kraadi.

Pühapäev

Öösel on vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on -3 kuni 3, rannikul kohati 6 kraadi. Päeval on pilves, olulise sajuta ilm. Puhub põhjakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 6 kuni 10 kraadi.

Esmaspäev

Öösel on pilves selgimistega olulise sajuta ilm. Puhub kirde- ja idatuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on 2 kuni 6 kraadi. Päeval on pilves selgimistega olulise sajuta ilm. Puhub kirde- ja idatuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on 5 kuni 8 kraadi.