Soojem õhk kandub meile kahe madalrõhkkonna koostöö tulemusena. "Üks neist pöörleb Teravmägede lähistel ja selle lõunaserv ulatub Soome laheni. Teine madalrõhuala tegutseb kaugel Lääne-Euroopas. Ühisel jõul suunatakse kõrgemate õhukihtide tuuled Läänemere ümbruses edelasse ja nii kandubki osa Kesk-Euroopas pesitsevast soojusest Eestisse," kirjutas Meius.

Tema sõnul tõusevad termomeetrinäidud päeva peale 20 kuni 23 kraadi piiresse, meretuulega rannikud peavad leppima madalama õhutemperatuuriga. Põhjapoolne tsüklon lisab täna meie õhuruumi ka veidi niiskust, mistõttu võib eelkõige Kirde-Eestis kohati hoovihma sadada.

"Laupäeval hoiavad tsüklonid sooja õhuvoolu avatuna, kuid suunavad suurema niiskuse Eestist mööda. Vaid Lõuna-Eestis võib pilvisem olla, kuid saju võimalus on kogu maal siiski väike ja päeva peale kujuneb ilm üldjoontes üsna päikesepaisteliseks. Edelatuule kiirused jäävad alla 10 m/s ja õhutemperatuur kerkib jõudsalt 21 kuni 26 kraadini. Meretuulele avatud rannikul kõrgeid termomeetrinäite oodata aga ei tasu," sõnas Meius.

Pühapäeval kogub sünoptiku sõnul Skandinaavias jõudu uus osatsüklon. Süvenev õhukeeris võtab kursi Soome poole ja selle lohk liigub üle Baltimaade itta. "Kordub taas stsenaarium, kus soe õhk tõrjutakse vihmasabina saatel Eesti kohalt Venemaale ja mõnest süngemast pilvest võib ka välgunooli sähvida. Tuul pöördub läänekaarde ja esmaspäeval on jahedam õhk taas võimutroonil."

Teisipäeval ja kolmapäeval jääb Eesti kohal avatuks jahe loodevool. Kohati püsib hoovihma võimalus ja maapinnal suureneb öökülmaoht. Päevasedki näidud on tagasihoidlikud - meretuulele avatud rannikul on õhusooja napilt 13 kuni 15 kraadi, sisemaal maksimaalselt 18 kuni 19 kraadi.

Neljapäeva päeval võib üle Norra mere Skandinaaviasse jõuda uus madalrõhkkond ja selle idaserv laieneb tasapisi Eesti ja Soome suunas. "Kas uus kogus sooja ja niiset õhku siis ka meieni jõuab või valitsevaks saab jahe kõrgrõhkkond, see vajab veel lähipäevadel uurimist," märkis Meius.

Milline ilm ootab ees jaanipäeval?

Ilmateenistuse sünoptik ütles Delfile, et tänavuse võidupüha ja jaanipäeva ilma kohta on vara midagi öelda, kuna muutused võivad järgmise tosina päeva jooksul väga suured olla. "Näiteks paar päeva tagasi näitas ööks vastu 24ndat ohtralt sademeid, kuid praeguse seisuga on siis sajuvöönd juba eemaldumas. Sõltuvalt sellest, kas protsess kiireneb või aeglustub, võib ilm täiesti muutuda."

"Selle aasta mai ja ka juunikuu on väga heitlikud olnud ja stabiliseerumist pole näha. Ilmad on pidevas muutumises: soojemad ja jahedamad ilmad vahelduvad ja ka sajused ilmad kuivema perioodiga," selgitas sünoptik. "Kuu teisel poolel tuleb tõenäoliselt selliseid sajusemaid päevi sekka, mis hõlmavad kogu Eestit."