"Pole hullu, kui meenutada mullust maid, mil sel ajal valitses lausaline öökülm," meenutas Merilain.

Külmim öö sattus toona tema sõnul 6. maile, mil õhutemperatuur langes Jõhvis -6,2 kraadini ja maapinnal märgiti mitmel pool -8 kraadi.

"Seejärel õnnestas mai teine pool meid 11 päeva kestnud kuumalainega, kus päevamaksimumid olid mitmes kohas rohkem kui 30 kraadi," märkis Merilain. "Et kuu lõpp ja peaaegu terve jaanikuu külm oli, on juba meelest läinud."

Tänavune aprill ja mai algus on Merilainu sõnul mõnevõrra sarnane ka 2010. aastaga. Siis saabus jahedate ilmade järel soojalaine 12. mai paiku ja kestis samuti kümmekond päeva. "Kuid kahjuks pole praegu veel küll Vahemere-äärse sooja tungi põhja poole näha," sedastas sünoptik.

Viimane tormitsüklon, mis neljapäeval Valgele merele jõudis, viis sooja küll kaugemale põhja Uuralitesse ja Lääne-Siberisse, Euroopa poolele jäi maha aga üsna ühtlane temperatuuriväli ja +10 isoterm 1,5 km kõrgusel kulgeb Merilainu sõnul piki Vahemere keskosa.

"1. mai pisut soojema õhu tõi Põhjamerelt Läänemerele liikunud tsüklon," selgitas Merilain, kelle sõnul läheb hästi, kui täna mõnes kohas 15 kraadi sooja välja venitab.

Järgnevad päevad kulgevad tema kinnitusel veelgi jahedamalt, laupäeval-pühapäeva koguni vihmatooja tsükloni pilvede all. Seegi tsüklon läheb kirde poole Barentsi merele ja jätab maha jaheda õhumassi, milles tekib tõenäoliselt väike kõrgrõhuala.

"Arvutuste põhjal kogub kõrgrõhuala nädala sees jõudu ja püsib Eesti läheduses kuni kolmapäevani. Kõrgrõhuala lääneservas võib sel ajal kehtestuda pisut jõulisem õhuvool lõunalaiustelt ja päris soe õhk tõuseb ehk Poola rannikuni," rääkis sünoptik.

"Tsüklon, mis sooja loode poole veab, saabub neljapäeval Läänemere keskossa ja meil läheb vihmaseks ning mingeid kõrgeid näite oodata ei ole," sõnas Merilain. Ta märkis, et pikemaid prognoose võib küll oma lõbuks arvutustest jälgida, aga asjatuid lootusi pole mõtet enneaegu äratada.

"Seepärast vaadakem pigem, et öökülm ilule ja ka kasulikule igapäeva rohelisele liiga ei teeks."

Lähema nelja päeva prognoos

Reede

Öösel on vähese pilvisusega sajuta ilm. Puhub kagutuul 3-8 m/s. Õhusooja on 3 kuni 8 kraadi. Päeva jooksul pilvisus alates Lõuna- ja Lääne-Eestist tiheneb ja õhtuks suureneb vihma võimalus nii Lääne- kui Lõuna-Eestis. Puhub kagu- ja idatuul 4-10 m/s. Sooja on 9 kuni 15 kraadi.

Laupäev

Öösel on pilves ilm. Ajuti sajab vihma, võib olla udu. Nõrk idatuul pöördub hommikul ja päeval edelasse ja läände ja tugevneb 4-10, saartel 7-12 m/s. Õhutemperatuur on 3 kuni 8 kraadi. Päeval on pilves ilm. Ajuti sajab vihma. Puhub edela- ja läänetuul 4-10, saartel 7-12, puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 6 kuni 11 kraadi.

Pühapäev

Öösel on vahelduva pilvisusega ilm. Mitmel pool sajab vihma. Puhub läänekaare tuul 3-10 m/s. Õhutemperatuur on 1 kuni 6 kraadi. Päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab vähest vihma. Puhub läänekaare tuul 3-10 m/s. Õhutemperatuur on 8 kuni 13 kraadi.

Esmaspäev

Öösel on vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub edela- ja lõunatuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni 5 kraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm. Kohati võib sadada hoovihma. Puhub kagu- ja idatuul 3-10, saartel õhtul 13 m/s. Sooja on 8 kuni 13 kraadi.