Viimastel päevadel on vihmasabinad ja soojakraadid jõudsalt vähendanud lumikatte paksust. Enim lund on Kirde- ja Kagu-Eestis ning Saaremaa idaosas, seevastu Lääne-Eestis on lund veel üsna vähe alles jäänud. Kevadmeeleolu annab kenasti edasi ka artiklile lisatud galerii.

Lumikatte paksus riigi ilmateenistuse kaardil

Peagi lähevad ilm aga uuesti külmaks ja nädala lõpus võib kohati tulla kuni 16 kraadi külma.

Riigi ilmateenistuse teatel liigub kolmapäeval (14.03.) üle Soome lahe kirdesse madalrõhkkond, selle lohk liigub üle Eesti ja seejärel pöördub õhuvool loodesse, kust tuleb külmemat õhku. Öösel sajab vihma ja lörtsi, pärast keskööd muutub loode poolt alates sadu lumisemaks. Päevaks jõuab madalrõhkkond Põhja-Venemaale, pilvemass kaugeneb ja sajuhooge on veel põhiliselt Kagu-Eestis. Tuul puhub öö hakul edelast, pärast keskööd pöördub saartest alates loodesse ja põhja ning paisub tugevaks. Õhutemperatuur on 0..+4°C, hommikuks langeb Lääne- ja Loode-Eestis kuni -2°C-ni, päeval on -2..+2°C.

Neljapäeval (15.03.) laieneb Skandinaavia kohal tekkinud kõrgrõhkkond Läänemere äärde ja selle serva mööda tuleb Eestisse külma juurde. Tõusva õhurõhu foonil võib päeval üksikuid lumehooge olla. Puhub tugev põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -3..-9, päeval on -1..-5°C.

Reedel (16.03.) kõrgrõhkkond tugevneb veelgi ja selle serva mööda kannab kirdevool Eesti kohale arktilise õhumassi. Enamasti on ilm sajuta, vaid kirdetuulele avatud rannikul on lumehoogude võimalus. Puhub tugev põhja-
ja kirdetuul. Öö on selgem ja õhutemperatuur langeb -7..-12°C-ni, kohati võib veel paar-kolm kraadi madalamale langeda, päeval on -3..-6°C.

Laupäev (17.03.) tuleb kõrgrõhkkonna mõjul sajuta. Kirdetuul veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -10..-16, hommikul mõnes kohas sisemaal võib veel kraad-paar madalam olla, jäävabalt veelt puhuva tuulega rannikul kuni -7°C, päeval tõuseb päikeselise ilmaga -1..-5°C-ni.

Pühapäeva (18.03.) öö hoiab kõrgrõhkkond sajuta, vaikse ja võrdlemisi selgena. Õhutemperatuur on -8..-13, sisemaal võib kohati alla -15°C langeda. Päev on sajuta ja võrdlemisi selge. Kuid põhja poolt survet avaldava madalrõhkkonna tõttu paisub edelatuul tugevaks. Õhutemperatuur tõuseb -3..+2°C-ni.

Esmaspäeval (19.03.) jõuab madalrõhkkond Soome ja selle serva mööda liigub üle Eesti lumepilvi. Puhub tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, rannikul võib 0°C lähedale jääda, päeval on 0..+2°C.