WSI peameteoroloogi doktor Todd Crawfordi sõnul on Euroopa talv pärast jaanuari esimese poole soojenemist liikumas tagasi külmarežiimile, teatab WSI oma ametlikus teates.

"Kõik objektiivsed tõendid näitavad, et põhjamaades ning Venemaa loodeosas on Arktilise kõrgrõhkonna mõjul oodata väga külma ja kuiva talve," selgitas Crawford. Teadlase sõnul kannavad õhuvoolud selle külma õhu peamiselt põhjamaadesse ja Suurbritanniasse.

Samuti on samal ajal Lõuna-Euroopas tekkimas torm, mis muudab selle piirkonna väga tuuliseks ja vihmaseks.

WSI peameteoroloogi sõnul on sellised ilmaolud kestmas ilmselt vähemalt märtsikuuni. "Aprillis peaksid ilmamustrite rahunemise tõttu taastuma aastaajale normaalsed temperatuurid," lisas Crawford.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku sõnul valmib ilmajaama ametlik veebruarikuu ilmaennustus alles kuu alguses, kuid esialgsete prognooside järgi tuleb aasta teine kuu keskmisest natukene külmem.

"Eelmisi tendentse järgida, siis peaks olema küll keskmisest külmem veebruar, aga kuna meil pole lõplikku prognoosi, siis kindlat midagi väita ei saa," ütles Paljak Delfile. 

Samuti lisas Paljak, et pikkade adekvaatsete ilmaprognooside tegemine Eesti ilmavöötmes on raskendatud ning tihtilugu need prognoosid ennast ka ei õigusta. "See pikk prognoos on küllalt hea troopika hajuperioodide kohta. Seda eriti mussoonvihmade piirkonnas ja ilmateadurid ütlevad, et küllalt hästi saab vihmade algust ennustada," ütles Paljak ja lisas, et meie laiuskraadidel on seevastu ennustusi raske teha.

Paljak tõi välja ka Euroopa ilmakeskuse ennustuse, mille kohaselt püsivad Eestis veebruarikuus sisuliselt keskmised ilmatemperatuurid.