Täna kella 14 seisuga oli Elektrilevi tööpiirkonnas tormist tingitud keskpingerikete tõttu vooluta 62 600 klienti. Elekter oli taastatud ligi 20 000 majapidamisel.

“Madalpingevõrgu klienditeateid tuleb aga üha juurde ja tormist mõjutatud majapidamiste arv suureneb tõenäoliselt kümnete tuhandete võrra. Täna täit pilti tekitatud kahjudest ja ka katkestuste kõrvaldamise täpseid prognoose veel anda ei saa, kuid rikete mahult on kindlasti tegemist kahe aasta taguse Patricku mõõdus tormiga. Purunenud on lihtsalt väiksema kliendiarvuga liinid, mis tähendab vähem vooluta majapidamisi, kuid samavõrra tööd rikkekohtade leidmisel ja parandamisel,” lausus Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne ja lisas, et efekti on andud investeeringud töökindluse suurendamiseks keskpingevõrgus.

Täna õhtuks loodab Elektrilevi kõrvaldada keskpinge- ehk suuremate liinide rikked Harjumaal, Hiiumaal, Lääne- ja Ida-Virumaal, kus kahjud on olnud väiksemad. Kõikides maakondades keskpingerikete kõrvaldamine võtab aga aega reedeni. “Kui keskpinge ehk suured liinid on korras, saame täpsemalt analüüsima hakata ja järjekorda seada need rikked, mis tulenevad väiksematest madalpingeliinidest. Prognoose hakkame päev-päevalt täpsustama ja maakonnapõhist infot lisama, kuid kõige pessimistlikuma hinnangu kohaselt võib osade madalpingeliinide parandamine lõppeda alles järgmise nädala teises pooles,” ütles Tõnne.

Rikete likvideerimisega tegeleb kokku üle Eesti 185 brigaadi. “Öösel teevad mehed selliseid ettevalmistustöid, mis on pimedas ohutud, ning muul ajal kõrvaldame rikkeid täisvõimsusel,” selgitas Tõnne.

Rikete kõrvaldamise esialgsed prognoosid maakondade kaupa loeb Elektrilevi rikketelefoni 1343 automaatvastajale, kuid need täpsustuvad iga päev.

Lääne-Eesti saartel puhusid tugevamad tuuleiilid tugevamini kui 30 meetrit sekundis. Kogu Eestis on torm murdnud sadu puid, lõhkunud katuseid.

Tugevaim tuulepuhang - 33,2 meetrit sekundit - mõõdeti öö ja varahommiku jooksul Vilsandil. Üle 30 meetri sekundi puhusid Ilmateenistuse andetel öö jooksul tuuleiilid ka Pärnu sadamas, Sõrves, Roomassaares ja Kihnus.

Esmaspäeval jõudis Taani väinade kohale erakordselt äge tsüklon ning lääne poolt alates tugevnes kiiresti lõuna- ja edelatuul. Eesti rannikuvetes ja ka sisemaal paisus tuul tugevaks tormiks.

Ilmateenistus prognoosis Lääne-Eesti saartel ja rannikul marulise edelatuule maksimumi ööl vastu teisipäeva ajavahemikul kell 2-8, põhjarannikul kella 5 ja 12 vahel.

Päästeamet soovitas eestimaalastel püsida siseruumides ning sulgeda uksed ja aknad. Elektrilevi teatas, et rikkebrigaadid on kõrgendatud valmisolekus, et likvideerida rikked esimesel võimalusel.

Vaata öiseid tormifotosid Rohuküla sadamast, Saaremaalt ja mandrilt:

Vaata videot öisest Rohuküla sadamast: