Norrat räsis eile õhtul ja öösel torm Hilde. Ajalehe Verdens Gang väitel oli torm seal kõige tugevam eile õhtul 22-23 ajal. Kohaliku erioperatsioonide koordinaatori sõnul ei ole endiselt paljudes majapidamistes voolu, kuid täpset numbrit ei osanud ametnik täna öösel kella 2 ajal veel öelda.

Samuti on osad mereäärsed piirkonnad üle ujutatud ning suletud on ühe põhimaantee lõik ning mõned kõrvalmaanteed. Lisaks on tormile kohaselt puud lõhkunud elektriliine, mõnel majal lennanud katus ning kahjustusi on saanud ka osade kaupluste vitriinaknad. Elektrifirmade töötajate sõnul ei ole nad kunagi nii ulatuslike purustusi näinud.

Kohalike meteoroloogide sõnul on olukord praegu rahunenud. Ilmateadurid hoiatasid aga, et tuul võib mõnevõrra täna keskpäeval tõusta, kuid nii tugevaks, kui see oli eile õhtul, tuul ei tõuse.

Rootsis oli täna varahommikuse seisuga ilma elektrita umbes 35 000 majapidamist, peamiselt pole voolu põhjarootslastel, vahendab Aftonbladet.

Meretuul põhjanaabrite juures oli aga täna kell pool 5 hommikul väga võimas ning tuul puhus mitmel pool sisemaal samuti tugevate iilidena, vahendab Iltalehti.

Kõige suuremate tuulepuhangute võimalus on kohaliku meteoroloogia instituudi teadurite sõnul, hommikul ja keskpäeval.

Kohalik instituut hoiatas eelkõige Lõuna-ja Kesk-Soomes elavaid inimesi, sest tuul nende paigus võib olla kuni 25 meetrit sekundis.

Kohaliku elektrifirma Fortumi sõnul tuleks inimestel valmistuda ulatuslikuks elektrikatekstuseks, kuna tuul võib ajada puid elektriliinidele ja alajaamadele.

Natuke peale kella viite varahommikul oli Fortumi klientide seas ilma elektrita eelkõige Lääne-Soomes umbes 1500 inimest. Elektrifirma Elenia klientidest oli elektrita aga 2000 inimest.

Soome meteoroloogid on norrakate Hilde nimetanud torm Einoks.

Ka Eesti ilmateenistus hoiatas, et öö jooksul tugevnev tuul paisub hommikuks tormiks, mis kohati kimbutab kuni 25 m/s tuulepuhangutega. Pühapäeval kella 13.30 ajal puhus EMHI andmetel edela- ja läänetuul sisemaal puhanguti 15, saartel ja rannikul 21 m/s. Hommikul pöördub tuul
loodesse ning päeval ulatuvad sisemaal puhangud 17, põhjapoolsetes
maakondades 20, põhjarannikul kuni 25 m/s.

Taanis registreeriti oktoobri lõpus Simone-nimelise orkaani ajal aegade tuulerekord - nimelt mõõdeti seal tuulepuhangu kiiruseks 54 m/s.

Üle 32,7 m/s tuulepuhangutega tormi loetakse orkaaniks.

Eestlane Norras, Rootsis või Soomes, kui sattusid orkaani tegutsemise piirkonda, siis saada Rahva Häälde sellest võimaluse korral foto või video ning lühikirjeldus, mida pidid üle elama!