„Järgmisel esmaspäeval oleme pea kogu maal plussis ja temperatuur võib paiguti tõusta isegi 5-6 kraadini. Võrdluste põhjal on kogu jõulueelne nädal tavapärasest veidi soojem,“ ütles Soome ilmateenistuse meteoroloog Juha Tuomola ajalehele Ilta-Sanomat.

Ilm jätkub soojana vähemalt poolde jõulunädalasse ning ka seejärel on suuremas osas Soomest temperatuur nulli ümber. Ka jõulude ajal näitavad ennustused nulliringis ilma, kuid selget pilti, kas ollakse miinus- või plusspoolel, veel ei ole.

„Igal juhul ei ole selget pakaseilma selle pehme ilma asemele tulemas,“ ütles Tuomola.

Pühapäevale ja järgmisele esmaspäevale langev läänest saabuv pehme ilm on Soome ilmateenistuse meteoroloogi Juha Jantuneni sõnul pärit Kariibi merelt. Enne seda saabuv õhuvool saabub aga Aafrikast üle Hispaania ja Prantsusmaa. Kariibi merelt saabuv soojus hoiab kogu jõulueelse nädala ilma pehmena.

Jantuneni sõnul jookseb lumepiir Soomes Oulu-Kuopio-Lappeenranta teljel. Soome lõuna- ja edelaosas on valgete jõulude tõenäosus praegusel hetkel üsna väike.

Eesti ilmateenistuse mudelid ei prognoosi samuti jõuluks lund

Riigi ilmateenistuse sünoptik ütles Delfile, et paraku on võimalik, et ka Eestis on tänavu mustad jõulud. „Prognoosmudelid on praegu meile välja pakkunud hästi heitliku ilma, soojakoguseid tuleb Atlandilt üksteise järel veel juurde,“ märkis sünoptik. „Kuna sügisene protsess jäi hiljaks, kus tsüklonid liiguvad tormiste ilmadega läänest itta, siis praegune protsess ongi lääne–ida-suunaline: ta kannab pidevalt sooja Atlandilt, ja hetkel pole näha, et see kardinaalselt muutuks.“

Nii pole lume võimalus jõulupühade aegu kuigi suur, samas võib juhtuda, et kuni jõululaupäevani on soojema fooniga talveilm ja seejärel ilm külmeneb. Lund võib mõnel pool Eestis sadada homme ning kui palju vihma ei saja, siis võib see lumi – eelkõige Mandri- ja Ida-Eestis – ka jõuludeni püsida. Seda, et terve Eesti oleks jõuludel kaetud ilusa valge lumega, ei saa sünoptik aga lubada.

„Samas, aega veel on. Elu on näidanud, et ka mudelid teevad vahel väga järske muudatusi,“ ei kaota sünoptik lootust. „Võib ka midagi totaalselt teistsugust jõuludeks tulla.“