Praegu õue minnes on kohustuslikeks kaaslasteks pigem kummikud, jope ning vihmavari, ent veel möödunud nädalal võis rääkida kuumalainest.

Keskkonnaagentuurist kinnitati Delfile, et juunikuu keskmine õhutemperatuur oli 17,4 kraadi, mis on 3 kraadi normist kõrgem (paljuaastane keskmine 14,4 kraadi).

Tänavusest juunist veelgi soojemad on olnud 1999. aasta juuni (keskmine õhutemperatuur oli 17,8 kraadi) ja eelmise, 2019. aasta juuni (17,5 kraadi).

Kõrgeim õhutemperatuur eelmisel kuul oli 31,7 kraadi, mis mõõdeti 18. juunil nii Valgas kui Võrus.

Selgub siiski, et juuni oli normist sajusem, paljuski just tänu viimaste päevade vihmahoogudele üle riigi.

Soome meedias kajastatakse, et neil oli juuni selle kuu arvestuses viimase 60 aasta kõige soojem. Kohalikud sünoptikud viitavad, et ilmselt on korralikku suvesooja põhjanaabrite juures taas oodata alles juuli lõpus.

Lähiajal tuleb leppida vihma ja tuulega

Kuidas on lood Eestis? Ilmateenistuse kuuprognoosis on märgitud, et juuli esimesel kolmandikul jääb Põhja-Euroopa kohale tiirlema madalrõhuala, mille serva mööda kandub läänekaarest meile niiskust ja mõõdukat sooja. Sageli sajab vihma ja on üsna tuuline. Teisel kolmandikul tugevneb aeg-ajalt Eesti kohal kõrgrõhuhari ning vihmahoogudega päevade vahele satub ka kuivemaid. Temperatuurifoon on pilvisematel öödel üle 10 kraad, selgematel aga langeb sellest piirist paar-kolm kraadi madalamale, päevasoe kõigub paari-kolme kraadi ulatuses 20 kraadi ümber.

Kuu viimasel kolmandikul võib üle Läänemere ümbruse sirutuda kõrgrõhuvöönd. Kui see Eesti kohal paiksemaks jääb, siis on ülekaalus kuivemad ja soojemad ilmad.