Ilmateenistuse Foreca meteoroloog Markus Mäntykannas ütles, et kuigi talv näitas oma tõelist palet juba jaanuaris, võib just saabuv nädal tulla selle kõige külmem.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) värske prognoosi kohaselt on õhutemperatuur järgmistel nädalatel keskmisest külmem ja uuel nädalal võib näha ka kuni 30-kraadist pakast.

Ilmateadlase sõnul pöörati juba kuu algul tähelepanu just veebruari teise nädala algusele. "Juhul, kui praegune prognoos tõeks saab, võivad riigi lõuna- ja keskosas käes olla tänavuse talve kõige külmemad hetked," märkis Mäntykannas.

"Ilm võib Soome lõunarannikul tugevneda kuni eelmise talve tippudeni, ligi 30 kraadi lähedale, mis tähendab, et kohati oleks veel külmem kui jaanuari keskpaiga pakaseperioodil."

Temaga on ühte meelt ka teine Foreca meteoroloog Joanna Rinne.

"Järgmisel ja tõenäoliselt ka ülejärgmisel nädalal pakane ilm suuresti püsib. Olukord muutub vähem prognoositavaks veebruari lõpus. On võimalik, et ilm muutub pehmemaks ja muutlikumaks," märkis Rinne.

Tema sõnul näitab prognoos, et ilm püsib pakane kauem kui nädala, kuid pärast seda olukord normaliseerub ja polaarpööris tugevneb uuesti. "Taastumine ei tähenda siiski parasvöötme õhuvoolude kohest tagasitulekut, kuna stratosfääri õhuvoolu muutuste jõudmine maapinnale võtab samuti aega nädalast mitme nädalani," märkis Rinne.

Veebruari teisel ja kolmandal nädalal on ilm seega keskmisest selgelt külmem ja kuivem.

Veebruari viimase nädala osas on prognoosid aga endiselt nii erinevad, et pole veel teada, mis suunas ilm areneb, tunnistas Rinne.

Eestis uuel nädalal kuni -25 kraadi

Ilmateenistuse teatel on Eestis ilm laupäeval läänepoolse kõrg- ja idapoolse madalrõhuala piirimail suurema sajuta, vaid mõnes üksikus paigas pudeneb kerget lund. Puhub mõõdukalt tugev põhjakaare tuul ja ilm on külm. Õhutemperatuur on öösel saartel ja rannikul -7..-12, sisemaal -11..-16, selgineva taeva all langeb -20 kraadi lähedale, päeval on -7..-12 kraadi.

Pühapäeval laieneb Skandinaaviast kõrgrõhkkonna serv vööndina üle Eesti. Kerge lume võimalus üksikutes kohtades püsib. Põhjakaare tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -9..-15, kohati langeb -20 kraadi lähedale, päeval on -6..-12 kraadi.

Esmaspäeval saab külm kõrgrõhuala valitsevaks kogu Põhja-Euroopas. Meil suuremat sadu ei tule, vaid saartele ja Soome lahe rannikule võib jäävabaveepinna kohalt pilvi kanduda, millest veidi lund pudeneb. Tuul vaibub. Õhutemperatuur on öösel -8..-13, Lõuna-Eestis on taeva selgimiseks tingimused soodsamad ja siis võib langeda alla -15 kraadi, päeval on -6..-11 kraadi.

Edasi jätkub nädal arktilise külmaga.

Teisipäev tuleb kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Taeva selgimiseks on tingimused soodsad ning ilm muutub krõbedamaks. Õhutemperatuur on öösel -8 kraadist saarte rannikul -14..-19 kraadini sisemaal, kui taevas kogu ööks selgineb, siis langeb alla -20 kraadi lähedale, päeval -8 kraadist saarte rannikul -11..-14 kraadini sisemaal.

Kolmapäeval koondub kõrgrõhuala Skandinaavia kohale ja muutub võimsamaks ning loob soodsad tingimused taeva selgena püsimiseks. Öö on vaikne ja õhutemperatuur langeb sisemaal laialdaselt alla -20 kraadi, kohati -25 kraadini. Päeval võib lõuna poolt survet avaldav madalrõhkkond idakaare tuult tõsta ning külmatunnet süvendada, õhutemperatuuri tõus piirdub sisemaal -12..-15 kraadiga, üksnes rannikul kerkib -10 kraadi lähedale.

Neljapäeva öö on pilvisemaks tõmbuva taeva korral õhutemperatuuriga -10..-15, idapoolsetes maakondades kuni -20 kraadi. Päev tuleb -9..-14 kraadiga, idatuul võib väga tugevaks paisuda ja õhtupoolikul hakkab lund sadama.

Reedel jõuab madalrõhkkond Läänemere lõunavete kohale ja selle põhjaservas on meie ilm lumesaju ja tuisuga. Puhub tugev idatuul. Õhutemperatuur on öösel -9..-14, päeval -6..-10 kraadi, aga tugeva jahutava tuule tõttu on külmatunne märksa suurem.