Teadupärast lubavad värskeimad prognoosid homme kuni lausa 35 kraadi, mis trügib ähvardavalt lähedale 1992. aastal mõõdetud 35,6-kraadisele Eesti soojarekordile. Mõistagi ollakse siinkandis ootusärevad: tuleb siis uus üleriigiline kõrgeim suvesoe ära või mitte?

Sünoptik Ele Pedassaar märkis Delfi Erisaates, et küsimus on iseenesest lihtne, ent vastust on siiski keerukas anda.

"Rekord on lähedal," tõdes sünoptik saates. "Võib tõusta piirile ja natuke üle sellegi. Päevarekordeid on aga Tallinna kohta registreeritud küll ja neid lüüakse ka edaspidi."

Miks on aga võimaliku soojusrekordi püstitamise ennustamine homse suhtes endiselt ebalev?

Pedassaare nentis, et üks asi on prognoos, teine asi aga reaalne elu ise.

"Tingimused on selleks kõik loodud," tõdes Pedassaar lageda taeva all kasvav kuumus on oma töö teinud. Küll aga lähenevad juba lõunast meieni pilved, millega ühes saabuvad vihmahood, raheterad ja äikesemürinad, mis võivad homme potentsiaalselt õhku oluliselt maha jahutada. "Kui meil oleks lausselge taevas, siis oleksid need tingimused sisealadel märksa soodsamad selleks, et rekord saaks löödud."

Kus kandis aga rekordit oodata võib? Kas jaanipäevaeelne soojuslaine, mida me juba teist aastat kogeme, võib kujuneda ebatavalise juhtumi asemel tavapäraseks nähtuseks? Millal on oodata jahedamaid õhumasse? Ja üks kõige päevakorralisemaid küsimusi mis saab jaanipäevailmast? Seda kõike ja muudki saab kuulata erisaatest:

1x
00:00