Paljudes supluskohtades vetelpäästeteenust pakkuva G4Si andmetel oli näiteks Kakumäe rannas kell 18 veetemperatuur 7 kraadi, Stroomi rannas aga 8. Pirita rannas on veesoojus 14 kraadi.

Neis kolmes paigas lehvib punane lipp põhjusel, et vee temperatuur alla 16 kraadi. Vesi on külm ja seal viibimine on ohtlik. Tallinnas lehvib roheline lipp Pikakari rannas, kus veetemperatuur 19 kraadi.

Sünoptik Kairo Kiitsak selgitas sotsiaalmeedias, et jaheduse taga on süvaveekerge, teise nimega uhkvool, mis tähendab rannikulähedase mere süvakihtidest pärineva külma vee tõusu pinnakihtidesse.

Püsiva ida- ja kirdetuule tõttu on Soome lahe lõunakalda pindmine soojem veekiht kandunud hoopis avamerele, märgib ta. Süvaveekerge on igasuvine nähtus.

Ekstreemse näitena toob ta veetemperatuuri muutuse Paldiski lõunasadamas viimase viie päeva jooksul. "Näha on, kuidas süvaveekerke käigus tõuseb pinnale oluliselt külmem vesi - selle käigus veetemperatuur langeb oluliselt. Eile õhtul mõõdeti veetemperatuuriks 6 kraadi," kirjeldab ta.

Kus aga on väga soe? Näiteks Kuresaare rannas oli 18 ajal veetemperatuur koguni 29 kraadi. Viljandi järves ja Tartus Anne kanalis oli 27 kraadi. Tasub siiski märkida, et viimati mainitud supluskohas lehvib punane lipp. Terviseohutuslabori hiljutine veeanalüüs näitas, et ühes proovis oli enterokokkide tase veidi üle lubatud normi, teise proovi näitajad jäid veel lubatu piiresse, kuid olid märgatavalt tõusnud.

Mis õhutemperatuuri puutub, siis kuumalaine kogub hoogu. Lähipäevil on oodata kuni 29 kraadi. Kolmapäeval-neljapäeval aga isegi üle 30 kraadi. Sekka sajab ka vihma, on äikeseoht.