Ilmateenistuse Foreca meteoroloog Markus Mäntykannas ütles, et kuigi palavus annab järgmise nädala alguses korraks järele, näib kuumus naasvat nädala lõpus.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) värskeima kuuprognoosi kohaselt on uus kuumalaine juba silmapiiril.

Mäntykannase sõnul võib pikaajalise prognoosi tõeks osutudes tänavune suvi osutuda meie piirkonnas mõõtmisajaloo kuumimaks.

"Tuleva nädala esmaspäeval või hiljemalt teisipäeval rekordpikk kuumalaine katkeb, kui loodest voolab siia jahedam õhk. Veel sel nädalavahetusel mõõdetakse riigi lõuna- ja keskosas sooja kuni 30 kraadi," rääkis ta.

"Uus kuuprognoos näitab aga märke, et kuumus naaseb Soome pärast lühikest jahutust. Juuli teisest poolest kuni augustini näitab temperatuuriennustus Soome kohal ainult punast, st tavapärasest soojemat ilma."

"See on päris hull," märkis Mäntykannas suve lõppu prognoositava kuuma kohta. "Ma ei mäleta, et oleksin varem näinud nii tugevat ja pikaajalist soojalainet, mis algas juba juunis ja jätkub prognooside kohaselt suve lõpuni. Tüüpiline Soome suveilm jääb sel aastal tulemata."

Tuleb siiski meeles pidada, et pikaajalistes ilmaennustustes valitseb ebakindlus ja neid tuleks alati käsitleda teatava skepsisega. Üldjuhul võib kuuprognoosis suuremaid kõrvalekaldeid esineda alates teisest prognoositavast nädalast.

Järgmise nädala kõige jahedamad päevad on tõenäoliselt teisipäev ja kolmapäev, kui õhutemperatuur jääb suures osas riigis alla 20 kraadi. Nädala lõpu poole suureneb aga taas uue kuumalaine tõenäosus.

Vihmasajud on hajutatud ja põuast pole suuremat leevendust paista. Kuuprognoosi kohaselt on eesolev nädal Soomes tavapärasest selgelt kuivem.

Juuli lõpp näib omakorda toovat niisket, äikesetundlikku kuumust. 26. juulil algav nädal on enamikus riigi piirkondades tavapärasest 1–3 kraadi soojem.

Vihmasadu naaseb normaalsusele lähemale, nii et põuale võib tulla aeglaselt leevendust. Kesk-Euroopas seevastu näib 26. juulil algav nädal igakuise prognoosi kohaselt olevat murettekitavalt vihmane, mis võib vallandada uued üleujutused.

Augustis kuumalaine jätkub

Augusti algul on oodata juba veidi vihmasemat perioodi ja sademete keskmine naaseb tavapärasele tasemele.

Temperatuur näitab endiselt kõrvalekallet tavapärasest soojemas suunas. Üldjoontes lubab kuuprognoos augusti alguseks niisket ja sooja ilma, võib tulla rohkem äikest ja ka kuumus peaks endiselt jätkuma.

Juhul, kui kuuprognoos peab paika, tuleb augusti teine nädal samuti tavatult kuum ja õhutemperatuur püsib üle keskmise vähemalt kuu keskpaigani, võimalik et kauemgi.

"Tänavune suvi võib tulla meie mõõtmisajaloo kuumim," leidis meteoroloog.