Pääste ja politsei said laupäeva õhtul mõne tunni jooksul üle Eesti mitmeid teateid keerulistes teeoludes lumme kinni jäänud sõidukitest.

"Kõikide nende olukordade lahendamisega tegeletakse, kuid pääste ja politsei paluvad täna õhtul ja öösel praeguste erakordselt halbade teeolude tõttu autosõitu mitte ette võtta," seisis päästjate teates.

Laupäeva õhtul mõne tunni jooksul tuli häirekeskusele üle Eesti mitmeid teateid lumme kinni jäänud sõidukitest. Kella 21.20 ajal sai häirekeskus teate, et Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteel Tapa vallas on teel lumme kinni jäänud esialgsetel andmetel 7-8 sõidukit, kuid viimane info kella 23 paiku on, et kinni jäänud sõidukeid on umbes 30. Kohapeale on reageerinud nii politsei kui ka pääste ning kohale tuleb rasketehnika Tapa sõjaväelinnakust.

Veidi peale kella 20 teatati häirekeskusele, et Tallinna-Narva maantee 133. kilomeetril Viru-Nigula vallas jäid teel lumme kinni 2-3 autot. Politseipatrull reageeris, kuid inimesed said sõidukid enne patrulli kohale jõudmist kõrvalise abiga välja. Harjumaalt Kiili vallast Sausti külast tuli teade, et lumes on kinni 11 autot. Kell 22.30 teatati, et Raplamaal Kernu-Kohila teel on teel lumes kinni 10 sõidukit.

Sarnaseid teateid on tulnud üle Eesti. Lisaks on teateid teelt välja sõitnud autodest, kuid õnneks inimesed viga ei ole saanud. Näiteks Kose vallast tuli kella 21.50 ajal teade, et auto sõitis teelt välja ja sõidukiga inimesed enam lumest välja ei saa, kuid auto kütus on lõppemas.

PPA Ida prefektuuri operatiivjuht Eerik Purgeli sõnul ei ole praegu mõistlik üldse autoga sõitma minna. „Ärge minge praegu liiklusesse. Nii suured kui ka väikesed teed on lund täis sadanud ja väga raskesti läbitavad. Kõik reageerivad ressursid tegelevad kinni jäänud sõidukite aitamisega nii kiiresti kui võimalik, kuid palume kõigil, kel oli plaanis veel täna õhtul või öösel sõit ette võtta, see ära jätta,“ ütles operatiivjuht kella 23 paiku õhtul.

Mitu lennukit ei saanud Tallinnas maanduda ning ots pöörati ringi

Laupäeva õhtul tegid mitu lendu eri Eesti piirkondades ringe ning võtsid suuna tagasi lähtekohta, kuna Tallinnas maandumine näis liialt keeruline. Osa lende suunati näiteks Riia lennujaama.

Delfiga suhelnud Tallinna lennujaama esindaja nentis, et torm on tugevalt mõjutanud lennujaama tööd. Maandumise tegid keerukaks just küljetuule puhangud.

Juhul, kui Tallinnas maanduma pidanud lend näiteks Riiga suunatakse, lasub lennufirmal kohustus inimene ikka sihtpunkti toimetada. Tallinna lennujaam palub kõigil inimestel, kes täna lennujaamas kedagi ootavad või kelle lend peaks Tallinna poole startima, jälgida Tallinna lennujaama kodulehe infot, mida jooksvalt uuendatakse.

Pühapäeva hommikul on põhi- ja tugimaanteed valdavalt üle Eesti lumised. Lääneosas ning paiguti Lõuna-Eestis on teed vihmasaju tõttu lumest sulanud ning teekatted on märjad, lõiguti lumepudrused. Lääne-Eestis sajab vihma ning kohati lörtsi. Põhja-Eestis on pilves, sajuta ilm. Mujal sajab paiguti nii vihma, lörtsi kui ka lund.

Ilmaprognoosi kohaselt püsib sajune ilm terve päev. Püsib tugev tuul ning kohati tuiskab. Hetkel plusspoolel olevad temperatuurid langevad päeva jooksul miinuspoolele. Ka väikesed temperatuurimuutused 0-kraadi ümber võivad tekitada liiklusoludes suuri muutusi. Saju ja tuisuga on jätkuvalt teedel halb nähtavus. Terve päeva jooksul püsib teedel jäite oht.

Hea lugeja! Saada meile oma jäädvustusi tormist vihje@delfi.ee!