"Lõpuks ometi saavad soojalembesed olevused mõneks ajaks sügisürbid varna visata ega pea isegi varahommikul sokke-salle otsima. Kõrgrõhuala, mis peaaegu sügistormi järel end Kesk- ja nüüd Ida-Euroopas kehtestas, jääb ehk veel mõneks viivuks meid õnnestama," kirjutab Merilain.

Pärast kümme ööpäeva kestnud juuli keskmisest kaks kuni kolm kraadi jahedamat ilma, tõusis teisipäeval maksimumtemperatuur Lõuna-Eestis 24-25 kraadini. Kui kaua juulinormist soojem ilm kestab, ei söanda Merilain arvata. "Mudelid pikka pidu meile ei paku," märkis ta.

"Ilm läheb kõrgrõhualas järk-järgult soojemaks, kuid jahedad põhjalaiused ei tuku, õigemini pole tormitsüklonist maha jäänud külma frondi vöönd kuigi kaugele kadunud, vaid kulgeb aeg-ajalt sadusid pakkuvana Soome lõunaosast Osloni. Niisamuti ei tuku ka Lõuna-Euroopas ja Balkanil tekkinud äikesevihmade kolded, mis seotud Itaalia kohal püsiva tsükloniga," nentis Merilain.

Juba täna tekib sünoptiku sõnul madalrõhuvöönd, mis ühendab põhjalaiuste jahedaid sadusid lõunamaiste äkiliste vihmadega. "Koos söövad need kaitsva kõrgrõhuala olematuks," rääkis Merilain. "Positiivse märgina oli Lääne-Euroopas taas märgata Assoori kõrgrõhuala idatiiva tugevnemist Briti saarte kohal. Seega võib väikese sajusema vahepala järel siiski taas kõrgrõhuala võimule tulla."

Nädalavahetusel tugevad äikesevihmad

Samas on Merilainu sõnul võimalus, et kõrgrõhuala foonil frondid hajuvad ja tõsisemat sadu pole lähipäevil ette näha. "Kuna olukord on ebaselge, tuleb kirjeldada vaid üht parasjagu kättesaadavat mudelarvutust."

Selle järgi ületab meid täna kahe kõrgrõhuala vaheline tsoon, milles võib päeval siin-seal hoovihma ja äikest olla. Reedel tugevneb Merilainu sõnul juba läänepoolne kõrgrõhuala, mis laupäevaks suundub Loode-Venemaale. Selleks ajaks on tema sõnul Lääne- ja Kesk-Euroopas väljakujunenud arvestatav madalrõhuala, mis toob lõunasse pöörduvas õhuvoolus meile veelgi soojemat, kuid ka niiskemat õhku.

"Seega on laupäeva pärastlõunal ja ööl vastu pühapäeva tugevate äikesevihmade tõenäosus suur. Karta on, et ka esmaspäev on tugevate äikesevihmadega, kuna kuum õhk on endiselt Eesti peal. Samas tekib Kesk-Euroopas uus madalrõhuala, mis lõunavoolus lõpuks Skandinaaviale kandub ja koos Briti saartel püsinud tsükloniga Läänemere piirkonnas jälle edelavoolu kehtestab."

"Siis tuleb mõni päev tavalist tuulist ja üksikute hoovihmadega ilma. Siiski on lootus, et augusti algul satume veel kord kõrgrõhuala mõjusfääri. Vaevalt küll 30-kraadine palavus taas tuleb," arvas Merilain.

Lähipäevil soovitab Merilain jooksvaid prognoose ja hoiatusi jälgida, sest laupäeval-pühapäeval-esmaspäeval võib selle suve uus soojarekord sündida. Senine Pärnus 7. juulil mõõdetud 29,6 kraadi pole ju väga kõrge, eelmisel paaril suvel oli selline temperatuur lausa tavaline nähtus.