Mitmed tähelepanelikud ilmavaatlejad on sotsiaalmeediasse ja ka Delfi vihjesse saatnud pilte Eesti erikohtades märgatud vesipükstest. Sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul märgati hooaja esimest vesipüksi teisipäeval Heltermaa sadamast vaadates lõunasse Saaremaa poole, kus oli samal ajal äikest.

Selle hooaja esimene vesipüks.

Väidetavalt on sel nädalal soodsad tingimused vesipüksi tekkeks nii merel kui ka soojades lahesoppides. Tasub silmad lahti hoida!

Keskkonnaagentuuri sõnul on vesipüks sisuliselt tornaado, mis areneb veepinna kohal. Enamasti on see keeris, mis on väga kitsas, kuid võib ka räbaldunud ja väga lai olla. Pöörlemist võib, kuid ei pruugi eemalt alati märgata. Kui selline keeris ei lasku maa- või veepinnani, nimetatakse seda lehterpilveks. Vesipüks ei koosne ainult õhust, vaid ka veest, mis on merepinnalt üles imetud.

Vesipüks

Vesipükside tekkeks on vaja suurt vertikaalset temperatuuri gradienti õhumassi ja merepinna vahel. Lisaks peab olema õhumass ebapüsiv ja piisavalt niiske ning vaja on ka konvektsiooni, mis käivitaks mere kohal rünk- ja rünksajupilvede arengu – just nende pilvede alla tekivadki vesipüksid. Tuulenihke esinemine maapinna lähedastes õhukihtides on ka suureks boonuseks.

Eestis esineb kõige rohkem vesipükse alates juulist kuni septembrini lõpuni, sest selleks ajaks on merevesi jõudnud üles soojeneda ja tingimused vesipükside tekkeks on mere kohal head.

Riigi ilmateenistus hoiatab, et nädalavahetusel on Eestis mitmel pool oodata äikest, millega kaasnevad tugevad vihmahood ja tuulepuhangud üle 15 m/s, võib tulla ka rahet.