Delfi lugeja saadetud videost nähtub, et Tartumaal Raanitsa kandis tuuseldas maapinda tromb.

Põhja päästekeskuse kommunikatsioonijuht Liina Valner sõnas Delfile, et suuremad õnnetused olid pigem Lõuna-Eestis. „Põhjas ja läänes ei olnud meil nagu mingeid tormiga seotud sündmusi.“

Lõuna päästekeskuse päästjad said eile tormikahjude likvideerimiseks valdavalt Tartu- ja Jõgevamaale 22 väljakutset. Ühel hoonel lendas keeristormiga minema katus, valdavalt puudutasid väljakutsed autodele, teedele ja elektriliinidele kukkunud puudest tingitud ohtude kõrvaldamist.

Jõgevamaa
12. juulil kell 18.27 vabastasid päästjad Jõgeva vallas Kivimäe külas tee murdunud puust. Veel käidi murdunud puid teedelt eemaldamas kell 18.39 Jõgeva vallas Mullavere külas, kell 18.55 Alavere külas ja kell 21.20 Mõisamaa külas.

kell 18.30 teatati häirekeskusele, et Avinurme alevikus Võidu tänaval poe parklas on kuusk kukkunud elektriliinidesse ja liinid vajunud auto peale. Juhtunust teavitati elektrikuid, kelle saabumine suure töökoormuse tõttu ootele jäi. Päästjad tagasid algselt liiklusohutust, kuni teehooldaja liiklust ümbersuunavad märgid paigaldas. Ohtlikud liinid märgistati.

Kell 18.31 teatati elektriliinile kukkunud puust Lohusuu alevikus Avinurme teel. Päästjatel õnnetus puu liinilt maha nihutada. Kell 18.42 lahendati sarnane olukord Mustvee linnas Tartu tänaval.

Kell 18.44 teatati häirekeskusele, et Jõgeva vallas Kurista külas kukkus murdunud puu elektrikaablile, mis pooleks läks. Ühtlasi tabas puu parkivat autot. Päästjad piirasid ala ohulindiga ja teavitasid juhtunust elektrikuid. Okstest vabastati kõrval olev tänav, mille kaudu liiklus ümber suunati.

Põlvamaa
12. juulil kell 11.34 eemaldasid päästjad murdunud puu teelt Kanepi vallas Karaski külas.

Tartumaa
12. juulil kell 17.37 käisid päästjad Tartu vallas Kukulinna külas, kell 17.57 Uhmardu külas, kell 18.12 Peipsiääre vallas Vea külas, kell 18.36 Nõos alevikus Voika tänaval, kell 19.45 Peipsiääre vallas Nina külas, kell 21.47 Tartu vallas Valgma külas ja kell 23.58 Varnja alevikus Kesk tänaval eemaldamas teedelt äikesetormis murdunud puid.

12. juulil kell 17.14 teatati, et Kambja vallas Paali külas on torm murdnud neli puud talu sissesõiduteele ning rebinud eluhoonelt katuse, teises talus oli puu kukkunud kõrvalhoonele. Päästjad vabastasid tee puudest ja kontrollisid, et ei oleks ohtu inimeludele. Tuule oli lisaks murdnud ulatuslikult metsa. Kohal käis valla esindaja, et selgitada elanike edasine abivajadus.

Kell 17.44 teatati, et Tartu vallas Elistvere külas lõi äike kõrvalhoonesse või selle piirdesse ja tuleb suitsu. Päästjate saabumise ajaks oli põleng ise sumbunud.

Kell 17.41 teatati, et Elvas Jaama tänaval kukkusid kaks murdunud puud elektriliinidele ja autole. Päästjatel õnnestus ennast ohtu seadmata puud liinidelt ja autolt eemaldada. Auto jäi esmapilgul terveks.

Valgamaa
12. juulil kell 14.52 käisid päästjad Otepää vallas Sulaoja teel eemaldamas liiklust takistavat murdunud puud.

Kell 23.20 käisid päästjad Otepää vallas Vaardi külas tiigist välja toomas uppunud vanemaealist meest.

Kella 23.49 ajal põles Tõrva vallas Riidaja külas sõiduauto BMW, mille elanikud kustutiga suuremas osas ise kustutasid. Päästjad kontrollisid edasist tuleohutust. Juhtumi asjaolusid selgitab politsei.

Viljandimaa
12. juulil kell 13.49 aitasid päästjad Viiratsi alevikus Sõpruse tänaval kiirabil pääseda liikumisvõimetu patsiendi juurde. Selleks sisenesid päästjad akna kaudu korterisse ja avasid selle ukse.

Võrumaa
12. juulil kella 23.49 ajal põles Misso alevikus Pugola tänaval sõiduauto kapoti ja klaasipealne, mille Misso vabatahtlikud kustutasid. Juhtunu asjaolusid selgitab politsei.

Riigi ilmateenistuse infoliinilt märgiti eile õhtul, et praegustes tingimustes on trombide/keeristormide teke soositud.

„See pole midagi muud kui niiske maapinnaga ühenduses olnud äiksepilv,“ märgiti infotelefonilt. „Tõenäosus on Eestis selleks praegu kõrge, eriti selles kuumas õhumassis, mis Mandri-Eesti peale Venemaalt voolanud on.“

Ilmateenistusest hoiatati lisaks keeristormidele ka tugevate rahesahmakate ja intensiivsete sajuhoogude eest.

Tuulepuhangud võivad ulatuda kuni 20 meetrini sekundis, mis pöörduvad õhtu edenedes Kagu-Eestis idasuunda ja nõrgenevad. Öösel on äike koos tugeva saju ning tuulepuhangutega Lääne-Eesti kohal. Õhutemperatuur on 21 kuni 26 kraadi.

Hea Delfi lugeja – kui maru või rahe tegi eile sinu kodukandis jõutükke, jaga meiega pilte või videot aadressil vihje@delfi.ee!