Täna öösel langes õhutemperatuur väga madalale. Kui reede ja laupäeva öösel purunesid mitmel pool külmarekordid, siis täna öösel uusi rekordeid siiski ei sündinud.

Küll aga jagas sünoptik Kairo Kiitsak, et tema kodukohas Simunas, mis asub Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas, küündis öösel õhutemperatuur -7,2, maapinnal lausa -8,8 kraadini. Maikuu absoluutne miinimum -9,4 kraadi püsib endiselt, see mõõdeti 1935. aastal Võrus.

Kuigi mööduv nädal on olnud jahe, ei jää soojad kevadilmad tulemata. Uuest nädalast kujundab meie ilma kõrgrõhuala ja temperatuur tõuseb. Nädala alguses esineb maapinnal veel tugevat õhukülma (-4 kraadi ja enamgi) ning nädala keskpaigas ja teises pooles veel kohati kerget öökülma. Päevasoe kerkib aga 13...20 kraadini. Sademeid praeguste andmete järgi oodata ei ole.

Seega saab sallid ja kindad peatselt taas kappi pista ja õhemad riided välja otsida – uuel nädalal paitab päike põski ja kutsub õue ilusat kevadilma nautima.

Tolmukeeris vee kohal

Peale krõbeda öökülma panid ilmahuvilised tähele veel põnevaid nähtusi. Nimelt liugles eile õhtul tolmukeeris mööda Paunvere veehoidlat.

Tolmukeerist nimetatakse ka tolmutondiks, -kuradiks ja -saatanaks. See tekib siis, kui päike soojendab tugevalt aluspinda, mis omakorda soojendab selle kohal olevat õhku. Nii tekib mõne meetri paksune õhukiht, milles õhutemperatuur langeb kõrgusega väga kiiresti. Seega soosib selline olukord õhu vertikaalset liikumist, mis võib muutuda pöörlemiseks ja kaasa haarata uut sooja õhku. Nii saabki tolmukeeris alguse.