„3. juuliks [ehk esmaspäevaks] näitavad ilmamudelid Eestile väga tugevaid tuulepuhanguid. Jääme sel ajal aktiivse madalrõhuala vahetusse serva. Samal ajal on liikvel ka äikesepilved, mis põhjustavad tugevaid vihmavalinguid. Äikesepilvede all võivad tuulepuhangud omakorda veel jõulisemad olla, mis lisab omalt poolt ohtlikkust,“ hoiatas Kiitsak täna oma ühismeedia kontol.

Tema sõnul näitab ilmastikunähtuste ekstreemsuse hindamise indeks (EFI), et uue nädala algul on ilm tavapärasest märkimisväärselt ohtlikum või lausa ekstreemne. „Antud mudeli prognoosist on näha, et Eesti kohal küündivad EFI väärtused lausa maksimumini ehk 1-ni, mis on tähelepanuväärne signaal,“ märkis Kiitsak.

„Keeristormide tekkimise võimalusele olen ka vihjanud ja seda põhjusega, sest 3. juuliks näitavad ilmamudelid üsna tugevat tuult maapinnast 0–1 kilomeetri, 0–3 ja 0–6 kilomeetri kõrgusele ning tuulenihet. Sellistes tingimustes võivad areneda ülirünksajupilved/üliäikesepilved, mille alla võivad trombid tekkida,“ hoiatas Kiitsak.

Ta rõhutas, et ei soovi külvata paanikat, vaid informeerida inimesi ilmamudelite prognoosist.