Uue aasta esimene päev on põhjarannikul kergete lumehoogudega, sisemaal enamasti sajuta. Merele laienev madalrõhkkonna serv survestab rõhuvälja, mis tõstab ida- ja kirdetuult järjest tugevamaks ning see suurendab külmatunnet. Õhutemperatuur on –8..–13 kraadi, õhtuks langeb idapoolsetes maakondades alla –15 kraadi.

Teisipäeval liigub lääne poolt uus madalrõhkkond üle Läänemere lõunavete itta ja selle põhjaserva mööda liikuvad lumepilved liiguvad üle Läti ja Leedu, praegustel andmetel need üle Eesti lõunapiiri ei ulatu. Küll aga jõuavad Soome lahe kohal arenevad lumepilved põhjarannikule.

Euroopa põhjaaladel püsib võimsana kõrgrõhuala ja kahe rõhuala piirimail puhub meil vali ida- ja kirdetuul. Õhumass on arktiline ja temperatuur langeb saartel teisipäeval –10..–15, mandril –15..–20 kraadini. Idapoolsetes maakondades langeb temperatuur alla –20 kraadi.

Kolmapäeval õhuruumis olukord ei muutu: põhja pool püsib võimas arktilise õhuga kõrgrõhuala, lõuna poolt jätkub madalrõhkkonna surve. Ilm on suurema sajuta, ainult põhjarannikule jõuab Soome lahelt lumepilvi. Ilm on pakaseline: õhutemperatuur langeb –15..–20, sisemaal –25 kraadini. Idapoolsetes maakondades võib veel madalamale langeda, päeval tõuseb temperatuur kõigest mõni kraad kõrgemale. Kirdetuul on ikka võrdlemisi tugev ja muudab ilma veel kõledamaks.

Neljapäeval ja reedel kõrgrõhuala pisut nõrgeneb, aga jääb servaga Eesti kohale. Põhjarannikule lisandub lund, sisemaal on ilm endiselt sajuta. Idakaare tuul nõrgeneb. Pakane püsib.

Päästeameti soovitused, kuidas vältida ülekütmist

päästeamet

Keskkonnaagentuur prognoosib aasta esimesteks päevadeks külma ilma, õhutemperatuur võib öösel sisemaal langeda –28 °C-ni. Ülekütmise vältimiseks tuleb kütta üks ahjutäis korraga ja mitu korda päevas. Kütmise ajal ei tohi kodust lahkuda ega magama minna ja siiber tuleb hoida kütmise ajal täielikult avatuna.

Jälgida tuleb, et põlevmaterjal, näiteks küttepuud ja vaip, ei oleks küttekoldele liiga lähedal, sest tulekahju võib tekkida lenduvast sädemest ja isegi soojusülekandest. Küttekollet võib põlenud puidu jääkidest tühjendada alles pärast nende jahtumist. Kindlasti ei tohi kuuma tuhka ladustada kergesti süttivas anumas. Kuum tuhk tuleb paigutada metallnõusse ja viia hoonest väljapoole jahtuma. Põlengust annab õigel ajal märku töökorras suitsuandur.