Antud loo juures olev video ja fotod on tehtud Viljandis.

Keskkonnaagentuur valgustas, et tolm paikneb maapinnast mõne kilomeetri kõrgusel troposfääris. Inimeste tervisele see ohtu ei kujuta, kuid selle tõttu võivad päikesetõus ja päikeseloojang olla tavapärasest erksamad.

Sellised tolmupilved käivad üle Eesti aasta jooksul mitu korda. Mõnikord on aga tolmukogused väga väikesed ja tühised, mistap jäävad inimsilmale märkamatuks.

„Sahara kõrbe tolm jõudis meieni tänu soodsale rõhkkondade asendile. Lääne-Euroopa kohale on sopistunud suur madalrõhusüsteem, kõrgrõhkkond katab samal ajal Kagu-Euroopat, Ida-Euroopat ja Lääne-Venemaad. Nende vahel toimub õhumasside liikumine enam vähem lõunast põhja suunas. Kõrbetolm levis Põhja-Aafrikast üle Vahemeremaade ja Kesk-Euroopa põhja suunas ja tänaseks on jõudnud juba otsapidi Põhja- ja Ida-Euroopasse,“ märkis keskkonnaagentuur.

Tolmu kandumine üle Eesti jätkub ka uue nädala alguses, esmaspäeval ja teisipäeval. Kolmapäevaks lööb sadu õhu puhtaks ja temperatuurid langevad. Õhumass vahetub puhtama ja külmema vastu.

Ilmaprognoosis on öeldud, et vihma- ja lörtsisadu läheb kesknädalal loode poolt alates üle lumeks ja liigub Eesti kohalt kagusse. Kohati tuiskab. Pärastlõunal lääne poolt alates pilvisus hõreneb ja sadu lakkab kõikjal. Õhutemperatuur on päeval –1 kuni 4 kraadi.