Soomaal hakkas veetase hoogsalt tõusma pühapäeval ning esmaspäeval oli Riisa veemõõdujaamas vett juba poolteist meetrit üle suvise veetaseme. Siis jätkus veetasemetõus tempoga pool meetrit ööpäevas. Peagu samal kiirusel on veetase tõusmist jätkanud ning nüüdseks on vett Halliste jões Riisa mõõtejaamas 2,82 meetri jagu.

Päev pärast kevade algust, kolmapäeval vabanes Soomaa matkakorraldaja Aivar Ruukeli sõnul Navesti jõe suudme ala Pärnu jõkke jääst. Vaba vett on esialgu vaid mõne kilomeetri jagu ja Levi külas on jääsulg. „Lähipäevil saab suurejoonelist jäämineku vaatemängu jälgida,” kirjutas Ruukel Soomaa kodulehel.

Veetase jätkab Ruukeli kinnitusel tõusmist ning eeldatavasti kerkib see Riisa veemõõdujaamas täna pärastlõunal üle kolme meetri piiri. Nõnda on plaanitud eesootavaks laupäevaks ka tänavune esimene kanuumatk Soomaal. „Mõnusate kevadvihmade toel ujutakse Tori-Kõpu maantee 28. kilomeetril Põldsaare oja kohal üle tõenäoliselt laupäeval.”

Ruukel märkis ka, et kuigi praegu vesi tõuseb kiiresti, siis pärast veetaseme peatumist hakkab see ka üsna kiiresti langema. Ruukel ütles Delfile, et päris kindel viienda aastaaja kestvuses olla ei saa, kuid kuna tänavu on lund ja jääd vähem, siis see mõjutab ka uputava vee hulka.

Kui veeseis kinni jääb, on Ruukeli sõnutsi näha, kui kiiresti vesi langema hakkab. Metsade vahel, põldudel ja aasadel saab kanuumatku teha mehe hinnangul vähemalt nädala, kuid loodetavasti siiski kaks. Esimene reis tuleb Ruukeli kinnitusel laupäeval. "Ma olen hetkel ka siin metsa vahel, aga just selleks, et vaadata ja luurata, mis toimub."

Ruukel nentis, et suvel saab mööda jõgesid kanuuga alati sõita, kuid praegu on Soomaal kõik jõed jääs ja sõita saab üleujutatud heinamaadel, metsa vahel ja kraave pidi, kus muidu kanuutada ei saa. Paari nädala jooksul läheb jää aga igalt poolt ära ning siis saab matkata ka jõgedel.

Varakevadel on vesi igal pool kõrge ning jõed pilgeni täis, ütles Ruukel. "Olud kogu aeg muutuvad, kui sula on, siis järgmine päev võib hoopis teisiti kõik olla. Pidevalt kohandame, kuidas ja kuhu sõidame, vastavalt sellele, mis ilm on ja kus on kõige huvitavam."