"Arktilise õhumassiga märtsiilm pole meil midagi erakordset ja nii on läbi aastate ikka aeg-ajalt isegi märtsi viimasel kolmandikul minimaalne õhutemperatuur -25 või -30 kraadi lähedal käinud," räägib Merilain.

Lähemast minevikust oli Merilainu sõnul külm 2005. aasta märtsis, 11. märtsil mõõdeti Jõgeval -27,8 kraadi. Külm oli ka 2006. aasta märtsis ja just 8. märtsil mõõdeti kuu madalaim näit Kuusikul -23,9 kraadi. 2010. aasta pika ja külma talve lõpetusel märgiti 17. märtsil Jõhvis -24,6 kraadi ja mullu oli 7. märtsi miinimum -22,6 kraadi Jõgeval.

"Lohutuseks, nagu tänavu, on märtsipäike, mis tõstab päevamaksimumi parimal juhul lausa 20 kraadi võrra kõrgemale," ütleb Merilain, et ilma päikeseta võiks meil lähipäevil mõne miinuskraadi asemel neid olla üle paarikümne.

"Gröönimaal sündinud kõrgrõhuala kese püsib mõne aja Islandi lähedal, selle hari on aga suunatud üle Skandinaavia lõunaosa Läänemerele. Öine miinimum langeb selge ja tuulevaikse ilmaga sisemaal või jäätunud mere või järve ääres enamasti -20 kraadi lähedale ja mõnel ööl veelgi madalamale," nendib sünoptik.

"Mõnevõrra murelikumaks teevad Arktikast Loode-Venemaale sukelduvad tsüklonid, mis veelgi külmemat õhku pooluse lähedalt ligi meelitavad ja seejuures näib külma haare üha lõunapoolsematale laiustele trügivat," ütleb Merilain. "Igal juhul tasub ka Lääne-ja Kesk-Euroopasse lennates ilmal silm peal hoida, võib-olla peab ka sinna koduse talvevammusega minema.

"Meil võib öine külm pisut leebem olla teisipäeval ja kolmapäeval, mil põhjast tulnud madalrõhuala pöörab tuule Läänemerelt puhuma ja toob ka pilvi. Neljapäeval tõenäoliselt külm jälle süveneb, sest Skandinaavia põhjaosas tekib uus arktilise õhuga kõrgrõhuala ja põhja ning kirdetuulega on külm nii öösel kui ka päeval," hoiatab Merilain.

Külmast ja pikast talvest tüdinutele toob Merilain lohutavaid näiteid 2010. ja 2011. aastast, mil sooja jagus nii aprilli kui ka maisse ja tuli ka soe suvi.


Nelja päeva prognoos

Reede, 8. märts

Öösel tuleb selge või vähese pilvisusega sajuta ilm. Puhub loode- ja põhjatuul 4-10, enne keskööd rannikul puhanguti 12-14 m/s. Varahommikuks tuul nõrgeneb ja pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on -10 kuni -16, saartel ja kohati rannikul -5 kuni -8 kraadi.

Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Paiguti esineb lumehooge. Puhub läänekaare tuul 3-10, põhjarannikul loodetuul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni -6 kraadi.

Laupäev, 9. märts

Öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib vähest lund sadada. Lääne- ja loodetuul pöördub põhja 4-9, öö hakul põhjarannikul loodetuul 8-13 m/s. Õhutemperatuur on -10 kuni -16, kohati -20 kraadi.

Päeval tuleb vähese või vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub põhja- ja kirdetuul 2-8 m/s. Külma on 4 kuni 9 kraadi.

Pühapäev, 10. märts

Öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub põhjakaare tuul 1-6 Õhutemperatuur on -12 kuni -18, kohati -22 kraadi.

Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub põhjakaare tuul 1-6 m/s. Õhutemperatuur on -4 kuni -9 kraadi.

Esmaspäev, 11. märts

Öösel tuleb vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Tuul pöördub läänekaarde 3-9, hommikuks tugevneb põhjarannikul loodetuul 8-13 m/s. Õhutemperatuur on -12 kuni -18, kohati -22 kraadi.

Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab vähest lund. Puhub läänekaare tuul 4-9, põhjarannikul puhanguti 12 m/s. Õhutemperatuur on -2 kuni -7 kraadi.