Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak ütles Delfile, et aeglaselt soojeneva mere ääres pärast külmi kuid tulnud soe mai loob tõesti head tingimused tiheda udu tekkeks ning et Soome laht on veel üsna külm, siis võib udu püsida veel 2-3 nädalat.

"Mere ääres on udu kevadel tavaline nähtus," selgitas Paljak. "Meil oli jahe aprill ja mere soojenemine on võtnud kaua aega. Mais läks intensiivselt soojemaks. Kontrast merevee ja õhutemperatuuri vahel on loonud soodsad tingimused mereudu tekkeks. Udu kandub tuulega rannikule ja võib kahe-kolme kilomeetri ulatuses rannikualadel püsida," rääkis ta.

Teine põhjus on sooja ja niiske õhumassi saabumine. Maismaa ei ole jõudnud soojeneda, pärast päikeseloojangut hakkab see soe niiske õhk seetõttu kiiresti jahtuma. Et sooja õhku mahub niiskust rohkem kui jahedasse, siis jahedas õhus hakkab vesi kondenseeruma ja tekibki udu.

Paljak meenutas, et merel ja maapinnal pole aega olnud palju soojeneda, sest meil oli hästi külm märts, ka aprill oli keskmisest jahedam, maikuus oli aga mitu soojalainet ja kuu oli tavalisest natuke soojem.

"Maapind hakkab tasapisi soojenema ja ka madalates lahtedes on vee temperatuur juba 10 kraadi ringis. Väinamerel tingimused tihedaks uduks vähenevad, sest vesi hakkab soojenema. Samas Soome lahe ääres püsib udu ilmselt veel kaks-kolm nädalat, sest Soome lahe temperatuur on alles madal, 6-10 kraadi," sõnas Paljak ja lisas, et vee ja õhu temperatuuri kontrast, mis loob ideaalsed tingimused udu tekkeks, on 8-10 kraadi.