"Saab olema suur hulk lund koos ekstreemse arktilise külmaga," ütles Exacta Weatheri ennustaja James Madden Expressen vahendusel. See kõik mõjutab eksperdi sõnul küll esmalt britte, kuid ulatub ka Rootsini välja.

Mitmed briti meteoroloogid, kellega Daily Express rääkis, kinnitasid ekstreemsete ilmaolude teket nii Inglismaal kui ka Rootsis. Seega peaks spetsialistide sõnul tegema rootslased sama, mis inglasedki - valmistuma karmiks talveks.

Inglise meteoroloogide šokiennustus rääkis täpsemalt "erakordselt karmist, suure hulga lumega, karmide temperatuuride ja jäiste tormidega talvest".

Ilmavaatlusühingu Exacta Weather meteoroloog James Madden ütles lehele, et saabuv talv võib põhjustada samasuguse olukorra, nagu seda oli 2010. aastal, kui külm halvas lennu- ja rongiliikluse.

"Sealjuures kestab jääkülmade õhumassidega periood arvatavasti kevadeni välja. Lisaks tuleb maha vähemalt samapalju lund, nagu seda tuli 2010. aastal," ütles Madden, kuid lisas ka, et seekord võib olukord veelgi hullem tulla ning ilmselt on tegemist viimaste aastate kõige karmima tormiga seal piirkonnas.

Eksperdi sõnul saab kõige hullem periood olema jaanuaris, kuna siis võib oodata nii seniste lumesadude kui ka külmarekordite purustamist.

Ilmateaduriga nõustus ka meteoroloog Jonathan Powell Vantage Weather`i ühingust, kelle sõnul tuleb eesootav talv eriti külmade tuultega. Tema sõnul on samuti kõige hullem jaanuar, kui on oodata suuri lumesadusid ja väga külma temperatuuri. "Ja nii jääb nädalateks, mis tähendab, et see on aastakümnete suurim torm," lisas Powell.

Norra meteoroloogide sõnul nad nii pikki ennustusi küll ei tee, aga meteoroloog Daniel Fredriksson nõustus, et tihti mõjutab Rootsit sama ilm, mis brittegi.

Seni ei ole aga meteoroloogide sõnul siiski karmist talvest veel märke näha. Taani meteoroloogiainstituudi teaduri Bill Vejdegreni sõnul on lähiaja ilm pigem pehme ning tavalisest soojem. "Samas on siiski tõenäoline, et ilm muutub palju külmemaks," lisas ekspert.

Kuigi teadlased oleks prognoosi suhtes justnagu ühel meelel, kinnitavad nad ka, et Rootsis on äärmiselt raske tormide tulekut ja ilma prognoosida.

"Põhjus on selles, et oleme üksteisega võitlevate idast tuleva kõrgrõhu ja läänest tuleva madalrõhu piirkonnas," selgitas meteoroloog Marianne Aabrek.

Kui kõrgrõhkkond võidab, siis muutub eksperdi sõnul ilm külmemaks ja selgemaks, kui aga võidab madalrõhkkond, siis suurenevad sajuhood ning temperatuurid on pehmemad.