"90-ndate alguses oli mitu aastat, kus oli tunne, et suusatada enam ei saagi. Püsivat lumekatet neil aastatel ei moodustunud," ütles Kallis Delfile.

Samas meenutas staažikas klimatoloog, et 2011. aastal oli detsember samuti soe, kuid jõuludeks sadas paks lumi maha. "Lumekatet ennustati ka eelmise, 2013. aasta aasta jõuludeks, kuid nagu näha, lund maha ei tulnud".

Samas ei saa klimatoloogi sõnul välistada, et lumi sajab siiski maha ka millalgi sel talvel. "Meie talved väga mitmekeskised ja praeguses olukorras midagi erakorralist ei ole. Nagu ütles Joosep Toots: ega ta siis tulemata jää."

Soome sünoptikud ennustavad, et pehme talveilma jätkudes võib kesk- ja lõuna-Soomes talv ära jääda.

Sel aastal pole ka Soomes tavapärast talveilma siiani olnud. Kuigi Soome kesk- ja lõunaosas algas talv ametlikult juba novembri lõpus, meenutab ilm jätkuvalt sügist, kirjutab Ilta Sanomat.

Soome meteoroloog Juha Jantunen rääkis väljaandele, et talve ootajatele hetkel häid uudiseid ei ole ning on võimalik, et talv jääb hoopis ära. "Pean silmas talve, mida määrame temperatuuri järgi. Talv algab selle järgi siis, kui ööpäeva kesmine temperatuur langeb alla nulli".

Jantuneni sõnul oli novembri lõpus kesk- ja lõuna-Soomes just selline periood, mil keskmine temperatuur langes ning kuulutati välja talv (ingl. k "thermal winter"). Kuid kui soe ilm jätkub, talv nö tühistatakse.

"Nädala pärast võib minna külmemaks, kuid selles ei saa päris kindel olla," lisas Jantunen.