"Artiklis viidatud MDA, Weather Bell ja WSI on äriettevõtted, kelle prognoosimeetodid ja algallikad ei ole täielikult avalikustatud. Seetõttu on raske hinnata nende usaldusväärsust," rääkis Kaasik Delfile.

USA riikliku ilmateenistuse NOAA veebiportaali prognooside järgi on Kaasiku sõnul Eestisse oodata pehmepoolset talve, mis on kooskõlas ka WSI prognoosiga.

Füüsiku sõnul on mõned prognoosides esitatud väited artiklis valesti mõistetud. "MDA arvates tuleb eelolev talv külmem nii viimase 30 kui ka kümne aasta keskmisest, mitte viimase 30 aasta külmim. Arvatakse ka, et nii külm ei tule, kui 2010. ja 2011. aasta talved ja et külmem on talve teine pool," selgitas Kaasik.

"Erinevalt MDA-st pakub WSI Põhja-Euroopa mandriosale keskmisest soojemat ilma kuni jaanuarini, edasi ta prognoosi ei anna," lisas Kaasik.

Kaasiku sõnul kasutatakse pikemaks ilmaennustamise perioodiks väga arvutusmahukaid matemaatilisi mudeleid, mis jooksevad superarvutitel. "Vaatamata sellele on planeet Maa ilmasüsteem liiga keeruline, et alati või peaaegu alati nii pikk pronoos täppi läheks. Seetõttu kohtab erinevaid allikaid otsides vägagi vastuolulisi prognoose," rääkis Kaasik.

Marko Kaasiku prognoosi on võimalik näha siit

Kaasik rõhutab veel, et tänapäeva teadmiste tase ei võimalda prognoosida ilma kolmeks kuuks ette sama täpselt nagu kolmeks päevaks. Seetõttu tasub arvestada suuremate kõrvalekalletega kui mõne päeva või nädala puhul. Eriti kehtib see sademete hulga kohta.