Tartu ülikooli füüsikainstituudi vanemteaduri Marko Kaasiku prognoosi kohaselt valitseb detsembris Põhja-Skandinaavias endiselt külm kõrgrõhuala, kuid läänetsüklonid külastavad Baltimaid sageli, tuues nii lund kui lörtsi, harva ka vihma. Detsember tuleb tavalisest veidi pehmem ja sajusem. Ida-Eestis võib loota püsivat lumikatet, läänerannikul ja saartel arvatavasti mitte.

Vene ilmaportaali Gismeteo andmetel tuleb detsember Eestis üsna pehme ilmaga, õhutemperatuur on esimesel kolmel nädalal peamiselt plusspoolel ja jääb -2 ja +6 kraadi vahele. Päris sageli on oodata vihma- ja lörtsisadu. Norrakate ilmaportaal Yr.no sedastab, et nende meelest on detsembri esimesed päevad pisut külmemad kui venelased seda ootavad: -4 ja 0 kraadi vahel.

Norrakad sealt kaugemale ei ennusta, aga Gismeteo praeguse prognoosi järgi läheb ilm jõulude eel külmemaks ja Tallinnas hakkab ka lund sadama. 22. kuni 24. detsembril peaks päeval olema pealinnas 3–4 külmakraadi ja sadama lund, nii et maa peaks olema kena valge. Lumesadu lõppeb praeguse prognoosi järgi 25. detsembril, esimesel jõulupühal, mil on selge taevas, päikesepaiste ja kuus külmakraadi.

Tartu osas paistab aga mõnevõrra teine pilt: sadusid on küll kuu sees, kuid jõulude eel, kui õhutemperatuur miinuspoolele langeb, seal sadusid praegu ei paista. Seega päike küll paistab, nii palju kui talvise pööripäeva aegu päevavalgust üldse on, kuid lund ei saja ja selge taeva all langeb õhutemperatuur jõululaupäeval -7 ja esimesel jõulupühal suisa -13 kraadini. Valgete jõulude lootust on Tartus selle prognoosi järgi vaid siis, kui 18.–19. detsembril sademed lume, mitte lörtsina alla tulevad ja tekkiv lumikate nädal aega vastu peab.

Isegi kuressaarlastel võib tartlastest rohkem vedada. Gismeteo pakub, et seal läheb õhutemperatuur alla nulli 22. detsembril ja langeb seejärel veidi nagu mujalgi. Kaks päeva enne jõululaupäeva sajab lörtsi ja jõululaupäeval on -2 kraadi ning oodata on taas lörtsi, aga vast ka lund. Esimesel jõulupühal on Kuressaares praeguse prognoosi järgi neli külmakraadi.