Detsembrikuu tuleb väga muutliku ilmaga. Kuu esimesel kolmandikul on valdavaks loodevool, milles jõuab Läänemere äärde vaheldumisi külm arktiline ja pehmem Atlandilt pärit õhumass. Sageli riivavad Eestit madalrõhulohud, mis toovad lund ja lörtsi, sekka ka vihma ja seda eelkõige Eesti lääneossa, kirjutab ilmateenistus oma kuuprognoosis.

5. detsembri paiku saab vihma tõenäoliselt ka Ida-Eesti, sest väga aktiivne madalrõhkkond ühes Atlandilt pärit soojaga jõuab Põhja-Euroopa õhuruumi, tõstes õhutemperatuuri üle nulli ja tuule väga tugevaks. Edaspidi muutub ilm uuesti külmemaks ja talvisemaks.

Uuesti võib laialdaselt sulale minna kuu keskpaiku, mil järgmine väga aktiivne madalrõhkkond Läänemere ümbrusse soojema õhumassi toob, selle järel peaks taas külmalaine saabuma.

Kuu viimasel kolmandikul on ilm ikka heitlik. Ülekaalus peaksid olema pehmed talveilmad, kuid tõenäoliselt on Atlandi ookean ikka jõuline ja sealt itta liikuvate madalrõhkkondade kaasabil läheb meie ilm vahetevahel sulale ning lume ja lörtsi sekka tuleb ka vihma.

Seda, kas jõulud tulevad valged või mitte, ei oska ilmateenistus veel pakkuda. "Kas jõuluajale satub külmem või soojem periood, seda on kuu esimesel poolel veel vara prognoosida."

Detsember tervikuna kujuneb keskmise õhutemperatuuri poolest normilähedaseks või veidi külmemaks (norm -3,8..+1,1°C). Sademeid langeb normist enam (norm 38..70 mm).