See on täielik kannapööre sellega, mida norrakad prognoosivad näiteks 18. detsembriks. Yr.no järgi on tol pühapäeval nii Narvas, Tartus kui ka Tallinnas null kraadi või suisa üks kraad sooja, seejärel algab jõulunädal, mil ilm hakkab ennustuse järgi külmenema. Mis toimub yr.no arvates Eestis jõululaupäeval, pikaajaline prognoos veel ei näita.

Ilm yr.no järgi Narvas vahetult enne jõule:

Venelaste Gismeteo pakkus alles paari päeva eest, et Eestis on jõululaupäeval kuus kraadi sooja ja sajab vihma. Kui aga uued prognoosid paika peavad, siis ootab meid sooja vihma asemel krõbe külm. Gismeteo tänane prognoos kinnitab nimelt norrakate pakutut: praegune info on, et Eestis on 21. kuni 23. detsembril kolmepäevane külmalaine. 21. detsembril on Narvas Gismeteo järgi -17, 22. detsembril -18 ja 23. detsembril -22 kraadi, kusjuures öösel langeb õhutemperatuur ka nende prognoosi järgi kuni 25 kraadi alla nulli. Lumesadu ei paku aga jõuluks nemadki, küll aga hakkab venelaste prognoosi järgi lund sadama alates 26. detsembrist.

Nüüd prognoosib gismeteo.ru sellist ilma:

Tallinnas on gismeteo.ru järgi 21. detsembril -10, 22. detsembril -12 ja 23. detsembril -13 kraadi, öösel kuni -16 kraadi. Positiivne on, et Tallinna kohta ütleb venelaste prognoos, et 23. ja 24. detsembril sajab ka lund. Peale selle on 24. detsembriks külmalaine möödas ja külma on jõululaupäeva päeval Tallinnas kaks kraadi.

Lund peaks Gismeteo järgi jõulureedel sadama hakkama ka Kuressaares ja kohe päris hoogsalt. Külma on Kuressaares ka venelaste prognoosi järgi 21.-23. detsembril kuni -7 kraadi. Jõululaupäeval võib aga õhutemperatuur nulli peale ja esimesel jõulupühal kraad üle nulligi tõusta.

Riigi ilmateenistuse selgituse järgi on praegu 21. detsembriks äärmiselt keeruline ilma prognoosida. „Kolmapäevaks on prognoosarvutused kardinaalselt erinevad, varieerudes pehmest sulailmast talvise pakaseni. Mudelarvutuste erinevus tuleneb sellest, et ühtviisi jõuline on Atlandi ookeanilt Põhja-Euroopa poole liikuv soe kui ka Põhja-Siberi kohalt Ida-Euroopa poole tungiv arktiline külm,” selgitas ilmateenistus. Sünoptikud lubasid ühtlasi järgnevatel päevadel täpsustada, missugune protsessidest valdavaks saab.

Jõuluilmast rääkides ütles ilmateenistuse sünoptik eile Delfile, et prognoosmudelid on praegu välja pakkunud väga heitliku ilma. Ta selgitas, et tsüklonid liiguvad läänest itta, mistõttu tuleb Atlandilt muudkui sooja juurde. Seetõttu polnud vähemalt eilse info järgi lund ega suurt talve jõulupühadeks paistmas. Ta nentis küll, et pärast jõule võib ilm külmeneda, kuid 23. detsembriks -25 kraadi eile mudelid kindlasti ei pakkunud. Tasub märkida, et ka Gismeteo ega yr.no sellist pakast eile veel ei prognoosinud.

„Samas, aega veel on. Elu on näidanud, et ka mudelid teevad vahel väga järske muudatusi,” lisas sünoptik eile. „Võib ka midagi totaalselt teistsugust jõuludeks tulla.”