28. veebruaril Gismeteo veebilehel avalikustatud märtsikuu ilmaprognoosis lubati kuu kolmandal dekaadil Lõuna-Eestisse ja Tartusse kuni 18 kraadi sooja.

Gismeteo märtsikuu ennustus Tartu kohta

Lausa suvist sooja lubanud prognoosi on tänaseks korrigeeritud ja see sarnaneb rohkem tavapärasele märtsi ilmale. Kui 28. veebruaril koostatud prognoosis lubati 24. märtsiks Tartusse koguni 18 kraadi sooja ja päikesepaistet, siis nüüd lubatakse samaks kuupäevaks kolme külmakraadi ja lumesadu.

Ennustuse kohaselt on märtsis oodata heitlikku ilma, kus miinuskraadidega päevad vahelduvad soojematega. Kuu keskel ja lõpus võib tulla kuni 6 plusskraadi.

Gismeteo märtsikuu ennustus Tartu kohta 03.03.2017

Eesti ilmateenistuse kuuprognoos ennustas märtsiks keskmisest pisut soojemat ilma, kuid arvestama peab ka külmalainetega.

Nädal tuleb heitlik

Laupäeval, neljandal märtsil liigub üle Eesti madalrõhulohk. See toob enamasti lörtsi, sisemaale ka lund, Eesti lõunaservas aga sekka vihma. Õhtupoolikul sajuhood hõrenevad. Tuul puhub öösel edelast, hommikul Põhja-Eestist alates pöördub tuul loodesse, õhtul põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +1, päeval +1 kuni +5, Põhja-Eestis on -1 kuni +1 kraadi piires, õhtul langeb järk-järgult ka mujal alla 0 kraadi. Libeduseoht on suur!

Pühapäeval tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhkkond ja laieneb Eesti kohale. Samal ajal avaldab Läänemere lõunavete poolt survet madalrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail tugevneb põhja- ja kirdetuul päeval, Liivi lahe ümbruses ulatuvad puhangud 15 m/s. Taevas selgineb ja saju võimalus on märksa väiksem. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal -4 kuni -8 kraadini, päeval tõuseb 0 kuni -3 kraadini, õhtu poole langeb.

Esmaspäeval on ülekaal Põhja-Euroopat katval külmal kõrgrõhkkonnal ja Põhja-Eestis on ilm sajuta. Karpaatide piirkonnast liigub aga üle Poola madalrõhkkond ja selle lumepilvede serv katab Eesti lõunapoolse osa. Puhub tugev kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni -8, päeval 0 kuni -3 kraadi.

Teisipäeval võtab madalrõhkkond meid tugevamasse haardesse. Sadu laieneb üle Eesti ja muutub tihedamaks, sajab lund ja lörtsi, päeval võib vihma sekka tulla Lõuna-Eestis ja õhtul ka Peipsi ümbruses. Õhutemperatuur on öösel -4 kuni -9, päeval 0 kuni -3, Lõuna-Eestis kuni +1 kraadi.

Kolmapäevane ilm sõltub suurel määral kõrg- ja madalrõhkkonna jõudude vahekorrast ning kuna prognoospilt on väga erinev, siis ka prognoos võib lähiajal suurel määral muutuda. On võimalik, et ülekaalu saab pehmem ilm ja siis sajab lörtsi ja vihma. Veidi külmema õhumassi korral on sadusid hõredamalt ning tulevad enamasti lume ja lörtsina. Õhutemperatuur on -2 kuni +1, päeval -1 kuni +1 kraadi

Neljapäeval toob uus madalrõhkkond ööks lund ja lörtsi, päeval aga läheb sadu üle lörtsiks ja vihmaks. Tuul puhub lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni +1, päeval -1 kuni +1 kraadi.

Reedel kannab edelavool madalrõhkkonna serva mööda ikka niisket õhku üle Läänemere. Sajab lörtsi ja vihma. Puhub edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +1, päeval 0..+4 kraadi.