Käesolev nädal jätkub ilmateenistuse valvesünoptiku sõnul tuttava ilmapildiga: läänevoolus siia saabuv soojus ja niiskus toob saartele ja Lääne-Eestisse vihmasaju, mis läheb mandril üle lörtsiks ja lumeks.

"Täna õhtul saabuv sadu tuleb koos suure soojaga - mingil hetkel võib saartel olla 7 plusskraadi," ütles valvesünoptik Delfile.

Täna ennelõunal sajab kohati Kirde-Eestis vähest lund. Pärastlõunal pilvisus kõikjal tiheneb. Saartel hakkab vihma sadama ning sadu levib mandrile, kus läheb üle lörtsiks, Ida-Eestis lumeks. Õhtul on mitmel pool jäidet! Puhub loode- ja läänetuul 4-10 m/s, pärastlõunal pöördub tuul edelasse ja lõunasse ning saartel ja rannikul tugevneb puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on -3 kuni +3, saartel kuni +5 kraadi.

Ööl vastu homset on pilves ilm. Sajab lörtsi ja vihma, Ida-Eestis ka lund, hommikuks pilvisus hõreneb ja sadu lakkab. Tuul pöördub kagust edelasse ja läände ja tugevneb 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 15-18 m/s, hommikul nõrgeneb. Õhutemperatuur on +1 kuni +5, saartel kuni +7 kraadi, öö hakul Ida-Eestis kuni -2 kraadi.

Homme on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vähest vihma. Puhub läänekaare tuul 4-10, hommikupoolikul põhjarannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on +1 kuni +5 kraadi.

Kolmapäeval jõuab Eestini uus madalrõhkkond, kuid suurt sadu oodata pole ja kindlasti ei tule lund, kuna kõikjal valitsevad plusskraadid. Kohati sajab vihma ja lörtsi. Puhub lõuna- ja edelatuul 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 17-20 m/s, õhtul nõrgeneb veidi. Õhutemperatuur on 0 kuni +5 kraadi.

Neljapäeval tiheneb taas pilvisus ja pärastlõunal sajab paljudes kohtades vihma ja lörtsi, Ida-Eestis ka lund. Puhub kagutuul 4-10, õhtul saartel puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on +1 kuni +5 kraadi.

Samasugune ilmapilt jätkub ka reedel ja laupäeval. Ida- ja Kagu-Eestis peaks lumikate säilima, mujal jääb maa mustaks. "Aasta viimasel õhtul on lootust lumele ka mujal, aga kuna 31. detsember on nii kaugel, siis võib see ka kaduda," tõdes sünoptik.

Eesti ilmateenistuse antud lootusekiirt toetab osaliselt ja Norra ilmaportaal yr.no ennustus, mis lubab aastavahetuseks Tallinnasse 0 ja -1 kraadi vahel kõikuvat õhutemperatuuri ning lumesadu. Edaspidi kõigub õhutemperatuur -1 ja +1 kraadi vahel, mis annab lumikatte püsimiseks lootust.

Kuressaarde lubatakse 31. detsembril aga kolme plusskraadi ja vihma. Edaspidi kõigub temperatuur küll 0 ja -1 kraadi vahel, kuid lumesadu ei prognoosita.

Kagu-Eestit katab 15-sentimeetrine lumevaip

Kui Eesti lääne- ja põhjaosas võib lumest vaid unistada, siis lõuna, kagu, ida ja kirde pool on lumi juba pikemat aega maas. Näiteks Narvas on umbes 12 sentimeetrit lund, Haanja kõrgustiku ümbruses aga 15 sentimeetrit.

Lumikatte paksus 25. detsembril