Kell üheksa õhtul hakkas vihma sadama rohkem Lõuna-Eestis, kusjuures Tallinna kohal sadas õhtuses vahemikus 20-22 maha null millimeetrit sademeid, kuid ootamatult hakkas kallama alates kella 23st. Kella 22 ajal sadas hoopis enim sademeid maha Tartus ning saartel. Keskööks oli maha sadanud Tallinn-Harku vaatlusjaama andmetel maha 23, 6 mm vihma ehk 23, 6 mm ruutmeetri kohta.

Kella üheks öösel oli vihm raugenud ning kell kaks lakkanud. Suuremad vihmapilved olid nihkunud Lõuna-Eesti kohale ning Ida-Virumaale. Hommikul kella viieks oli sadu üle Eesti sisuliselt lakanud, hooti sadas Läänemaal.

Raepress vahendab, et AS Tallinna Vesi vihmamõõtjate andmetel algas intentsiivne sadu kell 22:30 ja lõppes 23:45, Pooleteise tunni jooksul sadas maha 26 mm sademeid, mis on üle 37% tavapärasest sademete hulgast juunis.

Kõige tugevamad sadu mõõdeti Järvevana ja Meremehe teel, Paldiski maanteel ning Tondi tänava piirkonnas. Abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul fikseeriti lokaalseid üleujutusi enam kui 20 paigas üle linna. "Seoses intentsiivse vihmasajuga ööl vastu tänast tekkis mitmel pool linnas lokaalseid üleujutusi. Peamised probleemkohad asusid Järvevana tee tunnelis, Laagna tee alguses, Kristiine-Endla viadukti all, Õismäe tee ja Paldiski maantee ristumisel, Tartu maantee ja Liivalaia ristmikul, Tammsaare tee pikendusel, Narva maanteel, Tuukri tänaval ja Kadrioru pargis, Poska tänava piirkonnas ja Vana Pirita tee parkimisplatsil,".

Mölder lisas statistikale viidates, et aasta-aastalt on sademevee hulk tõusmas ning intensiivseteks vihmasadudeks tuleb olla nii kodanikel kui linnal valmis. Ta tuletas meelde, et vajadusel saab helistada ööpäevaringsele Tallinna abitelefonile 1345 ning tasub jälgida politsei operatiivinfot.

Äikesekaardi kohaselt oli äikesetorm Eesti kohalt lahkunud juba vahetult pärast südaööd, kust ta suundus edasi Kesk-Euroopa kohale.

Jaanilaupäevaks lubab riiklik ilmateenistust vähest sajuvõimalust, kuid jaanipäeval sajab terves Eestis üle 50% tõenäosusega. Soojakraadid jäävad paraku üle eesti päeval nii laupäeval kui ka pühapäeval 12-20 kraadi vahele.

Äikesekaardi ülevaade 21.-22.06

Raepressi teates selgitatakse, et kuigi kanalisatsioonisüsteem töötas täisvõimsusel, ei ole see sedavõrd suure sademete hulga puhul üleujutuse vältimiseks piisav. Paljassaare reoveepuhastusjaam, kuhu voolab ka osaliselt linna sademevesi, töötas tippkoormusel ja peapumpla šahtiveetase oli maksimumi piiril. Tallinna linn analüüsib koos piirkondade vee-ettevõtjatega igat üleujutuskohta eraldiseisvana, selgitades välja täpsed veekogumiste põhjused ja kavandades meetmeid tulevikus intensiivsetest sademetest põhjustatud üleujutuste vältimiseks.