Riigi ilmateenistuse ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles Delfile, et tegu ei ole selle aasta kõige kõrgema temperatuuriga. "Erakordselt soojal maikuul mõõdeti 14. mail Kuusikul õhutemperatuuriks 30,5 kraadi," selgitas Loodla.

Juunikuu kõigi aegade Eesti soojarekord pärineb aga hoopiski 1905. aastast, kui Tartus mõõdeti õhutemperatuuriks 34 kraadi. Kõigi aegade suve soojarekord mõõdeti aga 1992. aastal Võrus, kus õhutemperatuur küündis lausa 35,6 pügalani.

Nädal tuleb erakordselt soe

Homme püsib Euroopa põhjaalade kohal kõrgrõhuala ja ulatub servaga Läänemere äärde. Samal ajal jõuab Ukraina kohale madalrõhkkond ja survestab oma põhjaservaga Balti riike ja kirdetuul muutub tugevamaks, pärastlõunal on põhjarannikul puhanguid 12-13 m/s. Niiskust on aga vähe ja taevas laialdaselt selge ning sajuta. Idakaarest jätkub südasuviselt väga sooja õhu juurdevool. Õhutemperatuur on öösel 13 kuni 18, päeval 28 kuni 31, meretuulega rannikul kuni 23 kraadi.

Kolmapäeval jääb madalrõhkkond Ukraina kohale tiirlema, aga selle serva mööda võib pisut niiskust ka meile jõuda. Öö on veel selge ja kuiv. Päeval kerkib üles pilverünki ja vihma võimalus suureneb mandril 25 protsendini, äärmises idaservas 50 protsendini. Kirdetuul on võrdlemisi tugev. Öö on sajuta, päevaks lisandub niiskust ning suureneb vihma võimalus eelkõige Kagu-Eestis (kuni 25 protsendini) ja siis on ka äikeseoht. Õhutemperatuur on öösel 14 kuni 19, päeval 28 kuni 31 kraadi, jahedam on kirdetuulele avatud rannikul.

Neljapäeval liigub madalrõhkkond Valgevene kohale ja selle loodeserv laieneb jõulisemalt Eesti kohale ning soosib eelkõige päeval rünksajupilvede arengut, vihmahooge ja äikest (saju võimalus 50 protsenti, Ida-Eestis kuni 75 protsenti, vaid Lääne- ja Loode-Eestis on väiksem - kuni 25 protsenti). Puhub mõõdukas kirde- ja põhjatuul. Õhutemperatuur on öösel 15 kuni 20, päeval 25 kuni 30 kraadi, sajuhoogude all ja meretuulega rannikul on jahedam.

Reedel saab Skandinaavias ülekaalu madalrõhuala ning ka kagu poolt ulatub madalrõhkkonna serv Balti riikideni. Üle Eesti kujuneb madalrõhuvöönd, lisandub niiskust ja vihmahoogude võimalus suureneb mandril 50-75 protsendini, saartel 25 protsendini. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 15 kuni 20, päeval 24 kuni 29, sajuhoogude all langeb 20 kraadi ümbrusse.