Tuleval ööl pärast keskööd hakkab Lääne-Eestist tugevnema tuul ja vastu hommikut ulatuvad puhangud saartel ja rannikul kuni 23 meetrini sekundis. Sisemaal võib tuult olla ligi 15 meetrit sekundis ja päeval tõuseb tuul veelgi, teatas riigi ilmateenistus.

Pärast keskööd tugevneb alates Lääne-Eesti saartest edela- ja läänetuul. Hommikul jätkub tuule tugevnemine, päeval on sisemaal puhanguid 15-18, saartel ja rannikul tõuseb 14-17, puhanguti kuni 25 m/s, teavitas ilmateenistus.

Ilmahuviline Kairo Kiitsak hoiatas sotsiaalmeedias samuti homse saabuva tormi eest. "Selle põhjuseks on Lõuna-Soome kohalt aegamisi itta liikuv madalrõhuala. Tormitsükloni lõunaservas puhub tugev lääne- ja edelatuul," teatas ta.

Tugeva tuule käes on puud lihtsasti murduvad ja tõenäoliselt on oodata elektrikatkestusi, ennustab Kiitsak.

Suured lained merel ja Pärnus tõuseb veetase oluliselt

Soome lahel on Kiitsaku hinnangul prognoositav maksimaalne laine kõrgus 3-4,5 meetrit ja Liivi lahe keskosas kohati 2-4 meetrit.

Pärnus võib veetase tõusta meetri jagu, aga pole välistatud rohkemgi. Lääne- ja Põhja-Eestis sajab kohati ka hoovihma ning kuna ajutiselt kandub Eesti kohale jahe õhumass, pole välistatud ka lörts. Vihma võib tulla ka lõuna pool, kuid Kiitsaku hinnangul on seal ilm oluliselt kuivem.

Teise taseme tormihoiatus

Viies maakonnas on riiklik ilmateenistus andnud ka teise taseme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. "Esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Ole väga tähelepanelik ja jälgi pidevalt ilmaprognoosi. Ole teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgi kõiki võimuesindajate poolt antud soovitusi," hoiatab ilmateenistus.

Teise taseme tormihoiatuse on saanud Harjumaa, Läänemaa, Pärnumaa, Hiiumaa ja Saaremaa. Neis kõigis saab täna öösel olema tuult rannikuyalal puhanguti kuni 20 meetrit sekundis, päeval 25 meetrti sekundis. Sisemaal aga 15-17 meetrit sekundis.

Ülejäänud maakonnad said esimese taseme hoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. "Arvesta sellega, kui sinu tegevus on ilmast mõjutatud. Jälgi edasist ilmaprognoosi," soovitab ilmateenistus.

Öö vastu kolmapäeva jääb ilmateenistuse hinnangul endiselt tuuliseks. "Puhub edelast ja läänest, saartel ja põhjarannikul vahetevahel ka loodest, päevaks tuul nõrgeneb," seisab nädalaprognoosis.