Sünoptik Taimi Paljak meenutab, et eelmise nädala lõpus tuli tal otsa vaadata vastakatele prognoosidele ning oli keeruline öeldud, et kas ilm läheb soojemaks või külmemaks.

Tavaliselt on aprilli lõpp olnud soe ja maikuu algus tulnud uuesti külmalaine. Kevade alguses soe ja külm vahelduvadki.

"Sel aastal domineerib aprilli lõpuni jahe ilm," ütleb Paljak. Prognoos on selgem ning soojaks läheb kolmandal või neljandal mail.

Tulev nädal on Paljaku sõnul pigem vihmasem. "Mitte niivõrd külm, aga märg. Kevadist sära on vähem," sõnab ta, et ilm soosib kodus püsimist.

Öösiti tuleb ka külmakraade ning nii kuni kuu lõpuni. Paljak ütleb naljaga, et ta peab aeg-ajalt kolleegidele meenutama, et selle kohta öökülm pole päris korrektne öelda. Taimed juba sirguvad ja jahedamad ööd nende kasvu ei takista.

Riiklik ilmateenistus prognoosib, et homme kõrgrõhkkonna mõju väheneb. Öö on selgem, hommikul ja päeval on nii päikest kui pilvi, aga sadu neist ei tule. Tuul puhub valdavalt läänekaarest ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur langeb ning on öösel kahest külmakraadist kahe plusskraadini, rannikul kuni 4 kraadi. Päeval tõuseb temperatuur 10 kuni 15 kraadini, meretuulega rannikul on jahe.

Reedel suureneb idapoolse madalrõhkkonna mõju. Lisandub pilvi ning siin-seal võib ka veidi sadada, kuid põhiliselt nõrka vihma. Tuul puhub enamasti läänekaarest ja on nõrk kuni õhtuni, siis pöördub loodesse ja põhja ning saartel ja põhjarannikul muutub tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel null kuni neli kraadi, päeval kuuest kraadist rannikul 8-13 kraadini sisemaal.

Laupäeval tugevneb uuesti Skandinaavia kohal kõrgrõhuala ja rõhuvälja pinge idapoolse madalrõhkkonnaga suureneb. Põhjakaare tuul tugevneb. Öö on enamasti selge ja sajuta. Päevaks toob loodevool niiskust, pilvi on enam ja kohati sajab hoovihma. Õhumass vahetub külmema vastu ning õhutemperatuur on öösel miinus ühest kraadist nelja kraadini, päeval on sooja 5-9 kraadi.

Pühapäeva ööks tugevneb uuesti kõrgrõhkkond, taevas selgineb, loodevoolus saabub ikka võrdlemisi külma õhku ning õhutemperatuur langeb sisemaal vahemikus 0 kuni 4 kraadi, rannikul on kuni neli kraadi. Päeval areneb pilverünki ja kohati võib tulla ka hoogvihma, välistatud pole ka lörts. Õhutemperatuur on viis kuni üheksa kraadi. Tuul on mõõdukas, puhub öösel põhja-, päeval läänekaarest.

Esmaspäevaks mõlemad rõhualad nõrgenevad ja tuul nõrgeneb ning on muutliku suunaga. Sajuhooge on laialdasemalt ning vihma sekka tuleb ka lörtsi. Õhutemperatuur on öösel miinus kahest kuni pluss kaheni, rannikul kuni neli kraadi, päeval on temperatuur 5 kuni 10 kraadi.

Teisipäeval muutub madalrõhuväli tasapisi mõjusamaks. Lisandub pilvi ja vihma tõenäosus suureneb. Tuul võib tugevneda. Õhutemperatuur on öösel kahest külmakraadist kuni kolme soojakraadini, saartel ja rannikul kuni 6 kraadi, päeval kuus kuni üksteist kraadi.