Hiljuti keskkonnaagentuuris peaspetsialist-sünoptikuna tööle asunud Kiitsak sõnab Delfile, et soovitab võrdlemisi stabiilsest ja soojast suveilmast järgnevatel päevadel kindlasti maksimum võtta. "Juba eesoleval nädalavahetusel hakkab ilmamuster muutuma ning selle põhjuseks on madalrõhkkondade surve lääne poolt. Kusjuures, eesolev ilmamuutus ei tähenda veel automaatselt suve lõppu," märgib ta.

Mis ikkagi lääne pool toimub, et meiegi ilmaoludele nii suur mõju? "Põhja-Atlandil ehk tsüklonite ilmaköögis, nagu sünoptikutele meeldib seda aeg-ajalt nimetada, on tsüklonid hakanud aktiivsemalt toimetama," räägib Kiitsak. "See läänepoolne värav on nende jaoks juba pikemat aega kinni olnud. Nüüd lähiajal toimubki nii-öelda läbimurre. Idapoolne kõrgrõhuala hakkab järele andma ja selle tulemusena pääsevad ookeanilt saabuvad madalrõhualad üle Briti saarte või Skandinaavia mäestiku kaugemale itta."

Ta lisab, et kuu lõpus jääme mõneks ajaks peamiselt tsüklonite meelevalda ja see tähendab heitlikumat ilma – märksõnadeks on sagedased vihmahood ja tuulisus. "Temperatuurifooni osas tulevad ka muutused, kuna suviselt soe õhumass tõrjutakse ida poole minema. Õhk muutub küll veidi jahedamaks. Selline 22-28kraadine soojus asendub 15-23kraadise soojusega. Sajusematel päevadel on sooja tublisti alla 20 kraadi."

Sügise eel räägitakse igal aastal palju ka nn vananaistesuvest ehk loodetakse, et septembris on veel suvesoojust. Kuidas on tänavu?

Kiitsak ütleb, et järgmise kuu alguses käib kõva rebimine madal- ja kõrgrõhkkondade vahel. "Sooja tuleb mõõdukalt, kuid vihmaga tuleb ka kohati arvestada. Tõenäoliselt tõmmatakse tsüklonaalsele tegevusele ühel hetkel pidurit, see on vaid aja küsimus - juba septembri esimese dekaadi sees või hiljemalt alates teisest dekaadis," lausub ta. "Kui nii läheb, siis on lootust, et mõni kõrgrõhuala võtab ohjad uuesti enda kätte ja võib laieneda ka Eesti kohale. Sellisel juhul on oodata kõrgemat õhurõhku ja stabiilsemat ilma - see tähendaks perioodi, mil ülekaalus on soojem ilm ning sademeid esineks vähe või üldsegi mitte. Elame, näeme!"